Pirelli má novou formuli pro testování pneumatik - Renault R30

Pirelli | foto: Pirelli

Pirelli dnes oznámilo, že místo dosluhující Toyoty TF109 bude pro testování nových pneumatik používat 2 roky starý monopost Renaultu R30.

Monopost bude přizpůsobený tomu, aby odpovídal posledním technickým a aerodynamickým předpisům. Bude vyveden v černých barvách, jak jsme to mohli vidět v minulosti u Toyoty, a nikdo z testovacího týmu Pirelli nebude spojen s žádným týmem Formule 1.

Italský výrobce pneumatik očekává, že s ním letos zúčastní čtyř až pěti testů v Barceloně, v Jerezu ve Spa a v Monze. První z nich by se měl uskutečnit v květnu. Každý tým F1 na ně bude moci vyslat jednoho svého pozorovatele, ačkoli data či další informace z testování jim nebudou zpřístupněna.

Sportovní ředitel Pirelli Paul Hembery to vysvětluje: "Brzy nám začalo být jasné, že potřebujeme modernější řešení pro naše testovací auto. Ačkoliv Toyota TF109 nám sloužila extrémně dobře, už je tři roky stará. Technologie a pravidla se od té doby podstatně změnili a Toyota již nedokáže generovat takový druh sil, které bychom potřebovali pro simulace odpovídající současným požadavkům Formule 1.

Mezi našimi prioritami je zacházet se všemi týmy stejně, proto bude testovací tým nezávislý a všechny týmy budou moci vysílat na testy svého pozorovatele. Naše nové auto bude jezdit v souladu se současnými pravidly týkající se paliva, bez dotankovávání, takže budeme moci simulovat celou vzdálenost závodu a změnu ve vyvážení vozu a pneumatik."


Stará Toyota TF109 sloužila extrémně dobře, leč... dosloužila
(foto: Pirelli)

"Posledním dílem skládanky bude najmutí testovacího pilota. Doufáme, že ho oznámíme během měsíce.

Chtěl bych při této příležitosti poděkovat Toyotě za poskytnutí výjimečné podpory při vývoji naši škály pneumatik pro rok 2011 a 2012. Sehráli významnou úlohu v našich dosavadních úspěších ve Formuli 1. Nyní se těšíme, že na tom budeme v budoucnu stavět s novou škálou pneumatik," dodává Hembery.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 9 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy