Pirelli hledá nový monopost pro vývoj pneumatik, Toyota TF109 už nevyhovuje

Pirelli | foto: Pirelli

Plány Pirelli pro vývoj pneumatik pro rok 2013 mají trhlinu: italský výrobce pneumatik je bez formule a usilovně hledá vhodné řešení.

Kvůli tomu jedná s týmy o zapůjčení vhodného monopostu poté, co pro vstup do F1 využíval vůz Toyoty TF109. Ten je však již zastaralý a současné týmy F1 spolupráci nakloněny příliš nejsou: nechtějí, aby nikdo z nich získal výhodu díky tomu, že by Pirelli testovalo s jeho vozem. Přestože jsou data z testování mezi týmy volně sdílena, Pirelli využívá pro jízdy vlastního pilota.

"Byly návrhy, že bychom mohli upravit Toyotu z roku 2009, to auto je však nyní v muzeu, není to příliš reálný nabídka. Rádi bychom od někoho obdrželi vůz z roku 2011, je nám však jedno od koho. Chceme precizně testovat a cítíme, že čím starší je vůz, tím více se od současných monopostů liší," popisuje pro Autosport starosti Pirelli sportovní ředitel Paul Hembery.

"Chápeme stanovisko týmů, že si nepřejí, aby kdokoliv získal výhodu, ale v určitém okamžiku se budeme muset rozhodnout, abychom dosáhli toho, čeho musíme, protože nás nikdo nepochválí za zhoršení situace, když nebudeme testovat s vhodným vozem."

Pirelli by rádo dospělo ke společnému řešení. Pokud k tomu nedojde, samo si vybere tým, od kterého nový monopost odkoupí: "Je to docela možné, ano. Nechceme pomáhat jednomu vybranému týmu, zároveň však musíme odvádět svou práci. Pro rok 2013 máme několik zajímavých nápadů, musíme na nich ale pracovat."


Loni pro soukromé testy Pirelli využívalo Toyotu TF109 (foto: Pirelli)

"Spoustu toho uděláme na simulátoru a možná něco společně nasimulujeme s týmy, když jim dáme černou krabici s 20 specifikacemi a požádáme je, aby na nich jezdily. To rozhodně nevylučuji a jsem si jistý, že budou souhlasit.

V otázce finalizace pneumatik, zejména práce na směsích, potřebujeme několik testovacích jízd. Možná ne více než tři, jen pro dokončení té práce. Jsem si jistý, že se dohodneme," dodává Hembery.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 10 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy