Daimler prodal poslední část podílu v McLarenu

McLaren | foto: McLaren

S koncem roku 2011 prodal Daimler svoji poslední část v týmu McLaren. Nicméně minimálně do konce roku 2015 bude McLaren v F1 i nadále používat motory Mercedes.

Po 12 letech ukončil na Silvestra Daimler AG svoji majetkovou účast v týmu McLaren. Německý koncern se podle úmluvy zbavil posledních akcií závodního týmu. Daimler tak bude již s McLarenem spolupracovat pouze přes svoji dceřinou společnost, Mercedes-Benz, jako dodavatel motorů. Tato spolupráce by měla pokračovat minimálně do konce roku 2015. 

Daimler v roce 2000 převzal 40% akcií společnosti McLaren. Vozy týmu jsou motory Mercedes-Benz poháněny již od roku 1995. Poté, co Daimler na konci roku 2009 odkoupil většinový podíl v týmu Brawn GP, který od roku 2010 působí jako oficiální tým Mercedesu, sme mohli pozorovat pozvolný ústup z McLarenu. To je teď u konce.

Daimler měl v McLarenu teď už jen 16% podíl. Těchto zbývajících 16 % bude rozděleno následovně: Po 4 % si připíší předseda představenstva McLarenu Ron Dennis a společnost TAG, ti tak budou vlastnit 25 % společnosti. Zbývajících 8 % půjde od Daimleru k bahrajnské státní investiční společnosti, Mumtalakat Holding, která aktuálně vlastní 50% podíl.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy