Návrat Kubici se komplikuje: Zotavování trvá déle, než se čekalo

Renault | foto: Lotus F1 Team

Rehabilitace Roberta Kubici neprobíhá podle původních plánů. Byť se neobjevily žádné vážnější komplikace, zotavování trvá podle Autosportu déle, než se čekalo. Šéf Renaultu Eric Boullier již na počátku týdne naznačil, že musí počítat i s variantou, že se Polák příští rok do jejich kokpitu nevrátí.

Přestože Kubicův manažer i doktoři věří, že bude Kubica dostatečně fit pro návrat do Formule 1, obnova nervů v jeho pravé ruce trvá pomaleji, než původně čekali. Neobjevují se žádné vážnější komplikace, Robert by měl nabýt plné obratnosti, jeho první test na simulátoru, poprvé plánovaný na září, však musel být již podruhé odložen - tentokrát na druhou polovinu listopadu, případně ještě později.

Kubica pro Boulliera představoval pro rok 2012 volbou číslo jedna, dle posledních zpráv lékařů však bude mít co dělat, aby se do února 2012 plně zotavil, což změnilo náhled šéfa Renaultu - přesto pro Poláka nechává dveře otevřené (jeho vyjádření najdete zde).

Čas však kvapí a tým si musí smluvně zajistit případnou náhradu. Je pravděpodobné, že podepíše s pilotem, který Kubicovi přenechá závodní sedačku, pokud v soukromém testu s Renaultem R29 a během pátečních tréninků před prvními velkými cenami v sezóně 2012 prokáže, že je zdravotně v pořádku a dokáže řídit monopost F1.

Ve hře o místo pro příští rok vedle již potvrzeného Petrova je současný jezdec Bruno Senna, který ale nepodává zcela konzistentní výkony, a šampion série GP2 Romain Grosjean, jehož si chce v závěru sezóny Renault vyzkoušet v pátečních trénincích.

Otázkou však je, jestli by někdo z nich akceptoval to, že by Kubicovi musel v případě plného zotavení uvolnit své místo. O Grosjeana se stará Boullierova společnost Gravity Sports Management, ten by zřejmě tuto možnost přijal. Méně už Senna, který vyjednává o místu pro příští rok také s Williamsem.


Robert Kubica minulý rok v Suzuce (foto: Lotus Renault GP)

Podle Boulliera tým o jezdcích zatím nerozhodl: "Z hlediska jezdců je ještě brzy, nevíme. Uvidíme, jak je na tom Robert a zda bude schopný se vrátit."

Dle zákulisních zdrojů Kubica již disponuje slušnou mírou obratnosti prstů na jeho pravé ruce - pro řízení vozu F1 ale stále ještě kousek chybí. Ačkoliv má Renault pro něj k testování připravené dva roky staré F1 vozy v garáži, neexistuje způsob, jak zotavení urychlit. Tým proto vyhodnocuje možnosti na uzpůsobení konfigurace volantu tak, aby vyhovoval Robertově pravé ruce.

Kubica se k ničemu nevyjadřuje a raději mlčí. Veřejně hodlá promluvit, až bude moci poskytnout definitivní zprávu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 13 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy