Jak si vedou piloti během startů do závodů?

Hamilton, Lewis | foto: McLaren

Start je určitě klíčovým okamžikem každého závodu, vždyť právě na startu se dá hodně získat, ale také ztratit. Kdo ze startovního pole letos startuje nejlépe?

V této sezoně jsme toho na startech jednotlivých závodů viděli už mnoho. Například se nedá opomenout fakt, že Marku Webberovi se zatím starty nedaří. Ze tří případů, kdy stál letos na pole position, nedokázal první pozici nikdy po startu uhájit. Celkově už takto ztratil patnáct pozic.

Na začátku sezony se na startu moc nedařilo ani Williamsu, v posledních několika závodech se však stáj z Grove zlepšila. Barrichello s Maldonadem tak za poslední dva závody po startu získali deset pozic.

Nejkonzistentněji startujícím pilotem sezóny je zatím Timo Glock z Virginu, který si pravidelně polepšuje, časte se posunuje před jedenz Lotusů.

A jak na tom tedy jednotliví jezdci na startu jsou? Podívejme se na následující tabulku. Celkový počet získaných pozic je dán rozdílem všech získaných a ztracených pozic na startech všech závodů.

Jak tedy můžeme vidět, nejlépe je na tom Sebastien Buemi, který si výrazně polepšil při VC Maďarska, kdy po startu získal celkem 9 pozic.

Michael Schumacher v Austrálii 8 pozic ztratil, ale během dalších pěti závodů jich 16 získal, v Monaku čtyři ztratil. Kamuj Kobajaši ztratil 10 míst ve Španělsku, před tím jich během čtyř startů získal 8. V Německu získal čtyři a další tři naposledy na Hungaroringu.

Fernando Alonso po ztrátách v prvních třech závodech zavelel k obratu. Vitalij Petrov měl slušný záznam až do Valencie, kde přišel na startu o čtyři místa, Nico Rosberg ztratil stejně v Silverstone.

Za zmínku stojí i Nick Heidfeld, jenž sice po startu získal již celkem dvacet příček, ale 12 jich ztratil v Německu. Pravidelně se dařilo Paulu di Restovi, jenž si během prvních 9 podniků polepšil o 7 míst, o 12 jich ale přišel také na Nürburgringu.

Naopak, hůře jsou na tom například Adrian Sutil, který se do mínusu dostal kvůli ztrátě 12 pozic ve VC Maďarska. V té samé Velké ceně ztratil pozice po startu i Sergio Pérez, který je na tom v nejhůře.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy