Alonso: Newey je až příliš přeceňován

Williams | foto: Williams F1 Team

Podle španělského pilota se nedá stavět na genialitě jediného muže, k zisku titulu potřebujete mnohem více než schopného konstruktéra.

Podle pilota Scuderie Ferrari je Adrian Newey bezesporu geniálním konstruktérem, ale jeho přínos pro tým je až příliš nadhodnocen. Jako technický ředitel, Newey stál u zrodu vítězných projektů už u Williamsu a McLarenu, a dnes je klíčovou osobnosti, která stojí za úspěchy týmu Red Bull.

Fernando Alonso se během Wroom Summer 2011 v Madonně di Campiglio, vyjádřil na téma úspěchů stáje Red Bull: „Ve formuli jedna nejsou žádné čáry, žádny génius nemůže zvládnout vše, přesto všichni neustále mluví o Adrianovi. Je to opravdu skvělý konstruktér, který stál u realizace spousty fantastických vozů. Ale stejným způsobem bychom se mohli podívat na to, kolik jeho projektů nebylo úspěšných. K úspěchu je zapotřebí daleko více věcí, včetně skupiny inteligentních lidí, rozpočtu a správné konstelace, bez toho nemůžete zvítězit. Pokud by Newey odešel třeba do Viginu, těžko by s jejich zázemím a v jejich podmínkách získal titul.“

„Nechtěl bych, aby má slova vyzněla jako srážení Adrianovi autority, jen si myslím, že i génius jeho kalibru potřebuje správné zázemí, aby mohl vyniknout,“ sdělil Alonso pro španělský list Marca.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 54 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy