Králem předjížděcích manévrů je Webber

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Nekorunovaným králem předjížděcích manévrů je v polovině sezóny Mark Webber. Na paty mu šlape skorokolega – jezdec sesterské stáje Red Bullu Sebastien Buemi.

Pohled do statistik občas přinese zajímavé údaje. Novináři Autosprintu si dali tu práci a spočítali jednotlivým závodníkům startovního pole, kolikrát někoho předjeli a kolikrát byli oni sami předjeti. Nejlépe vyšel ze statistik Australan Mark Webber.

Závodník Red Bullu překonal své protivníky už devětatřicetkrát. Druhé místo žebříčku překvapivě neobsadil žádný z jezdů špičky, ale Švýcar Buemi ze stáje Toro Rosso. Buemi má na kontě pouze o tři předjetí méně než Webber. Na paty mu šlape Jenson Button s pětatřiceti úspěšnými manévry. Statistika bere vítr z plachet odpůrcům Brita, kterým nevyhovuje jeho jemnější a méně agresivní styl v porovnání s týmovým kolegou. 


Ve formuli jedna se i díky změnám technických předpisů letos předjíždí hojně

Zajímavé výsledky pokračují i na dalších příčkách. Těsně pod stupni vítězů zůstal japonský bojovník Kamuj Kobajaši se dvaatřiceti úspěšnými předjetími. Další v pořadí jsou di Resta, Alguersuari (oba 29), Massa (28), Heidfeld (26), Rosberg (25), Sutil, Pérez (24), Barrichello, Maldonado (oba 22), Hamilton, Petrov (oba 20), Alonso (14).

Žebříčku opačných výsledků, tedy těch, kteří jsou nejčastěji předjížděni, naopak nepřekvapivě vévodí jezdci nových týmů Lotus a Virgin. Devětatřicetkrát byl překonán Heikki Kovalainen, čtyřiatřicetkrát Timo Glock, o jedno předjetí méně zažil Jarno Trulli. Dalšími v pořadí jsou Petrov (32), Alguersuari, Kobajaši, Maldonado (všichni 29), D´Ambrosio (27), Liuzzi (24). 


Vitalij Petrov má zápornou bilanci. Dvacetkrát předjel soupeře, dvaatřicetkrát byl předjet on sám

Mistr světa a lídr průběžné tabulky jezdců Sebastian Vettel byl na trati předjet pětkrát, Lewis Hamilton šestkrát, Jenson Button desetkrát a Fernanado Alonso dvanáctkrát. 

V jedenácti odjetých závodech se uskutečnilo celkem 511 předjížděcích manévrů, tedy průměrně skoro padesát v jedné velké ceně. Z výpočtů byly vyloučeny předjetí v prvních kolech a v průběhu zastávek v boxech.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 23 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy