Proč Ricciardo na Liuzziho v Silverstone tolik ztrácel?

HRT | foto: HRT F1 Team

Testovací pilot Red Bullu prožil v Silverstone náročný debut v nekonkurenceschopném voze španělské Hispanie. Po dobrých výsledcích v testech ale překvapivě hodně ztrácel i na Liuzziho se stejnou technikou. Čím si to vysvětlit?

Své jistě sehrály náročné podmínky na vlhké dráze i obrovský tlak početného davu a médií při prvním nedělním vystoupení ve Formuli 1. V závodě bylo Ricciardovým cílem jezdit podobně jako Liuzzi. Čekala se ztráta několika desetin, Australan však v každém kole ztrácel průměrně (viz zde) přes 1,8 sec.

Příčinou dle odborníků bylo to, že se nedokázal úspěšně vyrovnat s jízdou na chvostu pole  doprovázenou modrými vlajkami a uhýbáním rychlejším pilotům. Ricciardo musel neustále sledovat zrcátka, aby nezacláněl Red Bullům, Ferrari a dalším. Uměním je přitom neztrácet moc času.

Při uhýbání a vyjetí mimo ideální stopu se špiní pneumatik a jejich očištění trvá několik zatáček. Ricciardo ve srovnání se svými běžnými koly ztrácel dle svých slov až 4 sekundy v každém kole, v němž ho někdo předjížděl, a to je moc. Jeho týmový kolega Vitantonio Liuzzi jízdu pod modrými vlajkami zvládá již bravurně - v kole, kdy jej předjíždělo rychlejší auto, ztrácel kolem 0,8 sec. Není divu, že byl Ricciardo v cílí o notný kus pozadu. Bude muset na tom zapracovat, chce-li se v závodě poměřovat se svým kolegou.


Ricciardo (uprostřed) na procházce se svými novými inženýry
(foto: Hispania Racing)

Situace, kdy vítěz juniorských kategorií nastupuje v F1 se slabým vozem v nezvyklé situaci, jsou vždy zajímavé. Ricciardo byl mírně nespokojený již po kvalifikaci, po níž uvedl, že z pneumatik Pirelli nedostal maximum. Jeho kolo v sobotu bylo o 0,575 sec pomalejší než Liuzziho. I zde se proto bude muset trochu zlepšit. Ve svém nejrychlejším kole závodu na něj ztratil jen 0,386 sec.

Nasazení Ricciarda z bezpečí pátečního testování pro Toro Rosso do plné zátěže u jednoho z nejpomalejších týmů HRT může být riskantním tahem. O páteční jízdy ho může připravit další mladík - Španěl Javier Villa, kterého se do kokpitu snaží prosadit nové vedení - investiční společnost Thesan Capital (více zde). Australský mladík má ale velký potenciál a během následujících závodů se i přesto musí bezpodmínečně zlepšit.


Ricciardo se musí naučit lépe zvládat nástrahy jízdy pod modrými vlajkami
(foto: Hispania Racing)

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy