Příjmy F1 by se díky poplatkům za pořádání závodů mohly do roku 2016 zdvojnásobit

McLaren | foto: McLaren

Příjmy Formule 1 by se mohly do roku 2016 dvojnásobně zvýšit v přepočtu až na 55 miliard Kč zejména kvůli stoupajícím poplatkům, které musí platit organizátoři za pořádání závodů.

Podle zprávy ve Formula Money (obsah) by současné příjmy ve výši téměř 1 miliardy liber (27,5 miliardy Kč) by mohly během pěti let rapidně vzrůst díky novým přírůstkům v kalendáři jako je Rusko či Indie, kde jsou organizátoři ochotní "přeplácet" částky za možnost pořádat velkou cenu.

Město Soči je údajně ochotno zaplatit velkou sumu za první Velkou cenu Ruska v roce 2014. Indie také platí více, než tradiční země, jako je Velká Británie, Itálie, Německo, Belgie či Španělsko.

Na konci dekády by dle zprávy mohl nejvyšší roční poplatek za pořádání jednoho závodu překročit neuvěřitelných na 60 milionů liber (1,65 miliardy Kč).

To je dobrou zprávou pro týmy, kterým v současnosti připadá 50 % ze zisků. Peníze si rozdělují dle své konečné pozice v šampionátu konstruktérů, vítěz pochopitelně bere nejvíce.


Z Velké ceny Monaka 2011 (© AT&T Williams F1 Team)

Red Bull si tak například za rok 2010 po zisku titulů přišel díky těmto odměnám na 53 milionů liber (1,5 miliardy Kč). Tato částka by při podobném úspěchu do roku 2016 mohla stoupnout až na 135 milionů liber (3,7 miliardy Kč).

Jenom pro představu: takový výdělek přesahuje roční rozpočet sedmi z dvanácti týmů F1. Když k tomu připočteme peníze z reklamy a sponzoringu, zjistíme, že sport se pro nejlepší týmy může stát velmi lukrativní platformou.

V letošním roce po loňském propadu na 490 milionů liber (13,5 miliardy Kč) dochází také k přílivu většího množství peněz od sponzorů. Týmy od nich letos zatím získaly již 540 milionů liber (14,9 miliardy Kč).

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy