Audi: Proč není Formule 1 pro automobilky důležitá

Williams | foto: Pirelli

Podle německého výrobce aut Audi není F1 pro automobilky důležitá. Neposkytuje jim totiž možnost využít zkušenosti a technologie z tohoto sportu ke zlepšení svých běžných vozů.

Podle Wolfganga Ullricha, šéfa motorsportu automobilky Audi, je pro automobilky mnohem lepší série Le Mans, ve které Audi působí. Již v minulosti se tato série osvědčila. 

"Proč nejsme ve Formuli 1? Máme k tomu dobrý důvod," říká Ullrich. "Mezi F1 a běžnými silnicemi totiž není vůbec žádný vztah. Audi se vždy zabývala jen těmi odvětvími motorsportu, která dokázala něco přinést i našim běžným zákazníkům. Z rally tu máme systém quattro, z cestovních vozů motory FSI a TFSI. Proto jsme se v roce 1999 rozhodli, že místo do F1 raději vstoupíme do série Le Mans."

A má pravdu. Le Mans je pro Audi opravdu výhodnější sérií. "Řeknu vám, proč je Le Mans pro Audi lepší. Například naše průměrná rychlost je včetně zastávek v boxech o 20 mil za hodinu (asi 32 km/h) vyšší než by byla ve Formuli 1. Navíc spotřebujeme o 42 % méně paliva," vysvětluje situaci Ullrich.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 17 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy