Vítězství v kvalifikaci už není pro úspěch v závodě tak důležité

Red Bull RB7 | foto: Pirelli

Podle šéf Red Bullu Christiana Hornera je třeba předhodnotit strategie a důležitost vítězství v sobotní kvalifikaci poté, co se v posledním závodě Mark Webber posunul z 18. až na 3. místo v závodě.

Australan byl vyřazen v úvodní části kvalifikace, kterou odjel na tvrdší sadě pneumatik, jež byla o sekundu pomalejší než ta měkčí. Ty - na rozdíl od soupeřů všechny nepoužité - však mohl nasadit do nedělního závodu. Zatímco ostatní jezdily na tvrdších, Webber se na rychlejší směsi prokousával stále výše.

"Vzniká otázka, jakou hodnotu má kvalifikace. Nyní auta mohou předjíždět a s tak velkým rozdílem mezi starými a novými pneumatikami budeme muset na každé trati znovu vyhodnotit, nakolik je důležité stát na čele startovního roštu. Naši stratégové se podívají na to, jak přistoupit k závodním víkendům," tvrdí Horner pro Sunday Times.


Webber (zcela vpravo) startoval z chvostu startovního pole, přesto dojel na stupních vítězů

Zacházení s pneumatikami se stává klíčové. Jízdy během kvalifikace obětoval i Lewis Hamilton, aby mu pro závod zůstala čerstvá měkčí sada. Vyplatilo se, pilot McLarenu v závěru předjel Sebastiana Vettela a vyhrál.

"Podle charakteristiky trati a pneumatik během víkendu byste to mohli chtít obrátit: místo kvalifikace mít raději nové pneumatiky pro klíčové části závodu. Musíte pak hodně předjíždět, aby to fungovalo, ale Mark předvedl, že to jde.

Mohli byste říct, že mu scházelo pár kol a vyhrál by. Pokud by závod byl o dvě kola kratší, vyhrál by Sebastian s využitím konvenční strategie založené na dobré startovní pozici," teoretizuje šéf závodního týmu Red Bullu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy