Pirelli: Jedna zastávka je v Číně možná

Pirelli | foto: Pirelli

Pirelli očekává, že ve Velké ceně Číny bude možné zvolit strategii jedné zastávky v boxech. V Číně totiž nejsou tak divoké podmínky jako v Malajsii, kde panují vysoké teploty.

Velká cena Malajsie 2011 se může pochlubit jedním rekordem, za suchých podmínek tam totiž proběhlo nejvíc zastávek v boxech v historii. V Číně to ale podle Pirelli tak divoké nebude, po pátečních trénincích dokonce připouští, že by bylo možné jet pouze na jednu zastávku.

"Z toho, co jsme zatím viděli je jasné, že v porovnání s Malajsií je opotřebení pneumatik mnohem menší," řekl sportovní ředitel Pirelli, Paul Hembery. "Tvrdé pneumatiky vydrží asi 20 kol, měkké 13. To by za vhodných podmínek mohlo týmům umožnit jet se strategií pouze na jednu zastávku v boxech. Piloti musí použít obě směsi a je jen na nich, jak se k pneumatikám budou chovat.

Jsem si jistý, že mi Sergio Pérez opět způsobí několik nepříjemností s Berniem Ecclestonem, pokud pojede jen na jednu zastávku. Odhaduji to ale tak, že většina pilotů pojede na dvě zastávky. Rychlejší týmy by si mohly dovolit i tři zastávky."

V Malajsii se vznesla vlna kritiky především na rozdíly mezi měkkou a tvrdou směsí pneumatik, protože měkké pneumatiky vydržely skoro tolik, co tvrdé. Podle Hemberyho však v Číně něco takového nehrozí, tvrdá směs tu totiž vydrží víc a tak nejspíš budeme svědky různých strategií. 

"Mezi výdrží měkkých a tvrdých pneumatik je určitě větší rozdíl, než v Malajsii. Povrch okruhu Sepang je vůči pneumatikám velice agresivní. V Číně by to ale bude jiné. Rozdíly mezi směsmi jsou patrné."

Předpovědi ukazovaly, že míra opotřebení pneumatik by měla být někde mezi Melbourne a Sepangem, nyní se však Hembery přiklání spíš k tomu, že opotřebení bude podobné jako v Melbourne. Hlavně Red Bull umí své pneumatiky šetřit. 

"Dnes jsme tu viděli jedno nebo dvě auta s velmi nízkou degradací pneumatik. Samozřejmě nevím, jak kdo jezdil, ale z druhého stintu Sebastiana Vettela se dá mnoho vyčíst. Pneumatiky mu vydržely velmi dlouho."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy