FOTA dále tlačí na snižování nákladů - je Red Bull proti?

FOTA | foto: FOTA

Týmy Formule 1 doufají, že brzy uzavřou novou smlouvu, která by pomohla zajistit dlouhodobou stabilitu jejich soutěže.

Členové asociace týmů Formule 1 (FOTA) se sešli včera před Velkou cenou Malajsie, aby prodiskutovali úpravy Dohody o omezení zdrojů (RRA) a záležitosti týkající se Concordské dohody.

Na dodatečné úpravy RRA však existují různé názory. Dle lidí z paddocku by se mělo jednat o využívání externích dodavatelů, jak omezit budoucí vývoj KERSu a pohonných jednotek a jak se vypořádat s překračováním dohodnutých limitů.

Podle znovuzvoleného předsedy FOTA Martina Whitmarshe je úprava stávající RRA nutná: "Je to důležité. Existuje přání rozšířit ji i na pohonná ústrojí, což je podle mě velmi rozumné, musíme však pokračovat v růstu a vývoji. Lidé vyjadřovali různé názory, musíme se však posunout kupředu.

F1 to potřebuje. Nemusíte zacházet v pitlane ani příliš daleko na to, abyste poznali, že pokud nebudeme pokračovat v kontrole a omezování výdajů, F1 bude v problémech. Pro některé z nás je v pořádku říci, že se to nyní nezdá být okamžitou nutností - pokud to ale neuděláme, pak nebudeme mít proti komu závodit. Jednoduché. Věřím, že hájím zájmy McLarenu a týmů když řeknu, že musíme snížit náklady nás všech, abychom byli v F1 konkurenceschopní."


Proti úpravám se údajně postavil Red Bull se svým dceřiným týmem Toro Rosso - které věci a zda vůbec jim něco vadí ale Whitmarsh potvrdit odmítl: "Nemyslím si, že by mně jako předsedovi FOTA příslušelo hovořit o odlišných názorech týmů. Odlišné názory jsou na jakékoliv téma, to je podle mě nevyhnutelné, protože jsme v paddocku banda soutěživých lidí.

Myslím, že všichni projevili velkou ochotu, abychom se dostali tam, kde jsme. Hodně to také bolelo - nezapomínejte, že spousta týmů včetně nás musela snížit své stavy, což rozhodně není jednoduchý proces.

Právě větší týmy to postihlo nejvíce a museli tvrdě pracovat. Ale nikdy není dost. Konkurenceschopnost ve světě stále narůstá, my se ale musíme ujistit, že omezení, která jsme si sami uložili, pokrývají širší pole naší působnosti," dodává Whitmarsh.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy