Pirelli o Pérezově strategii: Mysleli jsme, že si druhé zastávky nikdo nevšiml

Pirelli | foto: Pirelli

Sergio Pérez během Velké ceny Austrálie všechny ohromil svou strategií - v boxech se objevil pouze jednou. Co na to Pirelli?

Během testů se na nového výrobce pneumatik snášela kritika za vysokou míru opotřebení. Málokdo pochválil dobrou přilnavost, kterou poskytovali, všichni se obávali nadměrného počtu zastávek a láteřili, že Pirelli sice splnilo svůj úkol zvýšit počet zastávek díky vyšší degradaci, ale až moc. Hovořilo se minimálně o třech, ideálně o čtyřech a dokonce i o pěti zastávkách. Marně  sportovní ředitel Pirelli Paul Hembery upozorňoval na nízké teploty během všech předsezónních testů.

Naruby vše v neděli obrátil Sergio Pérez v Sauberu, který si vystačil s jedinou zastávkou  (více zde) jako za starých časů Bridgestonu. Přitom se nedá říci, že by se po trati nějak extrémně ploužil a brzdil ostatní. Stratégové Ferrari, kteří jako jediní povolali oba své piloty do boxů třikrát, se pak dlouho škrábali na hlavě.

Hembery k Pérezově výkonu uvádí: "Sledovali jsme to a říkali jsme si: 'Musí zajet [do boxů], musí. Co to vyvádí?' Mysleli jsme si, že se lidé sledující data pletou a že musel stavět [podruhé], ale nikdo to neviděl.

Kontrolovali jsme to. Ptali jsme se: 'Jste si jistí?' A říkali nám: 'Ano, jel pouze na jednu zastávku.' Bylo to docela překvapení a velmi vzrušující. Jeho styl jízdy k tomu také přispěl, rovněž vůz. Byla to výjimečná jízda.

Překvapilo by mě, kdyby se to stalo znovu. A pokud ano, museli bychom se podívat na to, co děláme. Nasazovat do závodu kvalifikační pneumatiky?" ptá se šéf Pirelli.

Nakonec byl žel Pérez i se svým kolegou Kamuje Kobajašim po závodě diskvalifikováni kvůli tomu, že jejich zadní křídlo nesplňovalo technické předpisy FIA. Sauber se chce odvolat - nevzpomínám si však, že by někdo po chybě při výrobě uspěl, navíc s argumentem, že mu řešení neposkytovalo žádnou výkonnostní výhodu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy