FOTA prošetří nadměrné utrácení Red Bullu

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Asociace týmů Formule 1 (FOTA) zahájí vyšetřování kauzy nadměrného utrácení a porušování Dohody o omezení zdrojů (RAA), kterých se měl v loňském roce dopustit Red Bull.

RAA je pouze záležitostí FOTA, její dodržování tedy nemůže být vynucováno ze strany nadřazeného orgánu - Mezinárodní automobilové federace (FIA). Tato dohoda byla zavedena kvůli snižování nákladů na vývoj, personál a zdroje, aby žádný z týmů nezískával neférovou výhodu. Detaily nebyly zveřejněny a její dodržování, jak se nyní zdá, není zcela transparentní.

Z některých zpráv (psali jsme zde a zde) vyplývá, že ji Red Bull loni porušil, na čemž se shodují všichni jeho soupeři - byť příliš hlasitě ani veřejně to zatím najevo nedávají, což je u  největších konkurentů až s podivem. Rakouský tým to však ústy svého šéfa Christiana Hornera popírá (viz zde).

FOTA má ale přesto zahájit vyšetřování, Red Bull proto nabídl týmům k prozkoumání své účetnictví. Horner očekával, že by jej k tomu soupeři stejně vyzvali: "Očekáváme, že ostatní týmy po nás budou žádat [vyjasnění toho, zda jsme neutráceli příliš], podobně jako tomu bylo s předními křídly, světlou výškou a ostatními věcmi během roku. My však nemáme žádný problém."

Pokud mu prokáže vina, bude rakouská stáj muset omezit svůj letošní rozpočet o částku, o kterou ji překročila v loňské roce.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 8 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy