Dennis: Ecclestone obral týmy o práva

Dennis, Ron | foto: Hoch Zwei

Předseda britské automobilky McLaren obvinil šéfa Formule 1 Bernieho Ecclestona z toho, že týmům ukradl práva k jejich sportu.

Vyplývá to z nového biografického díla popisujícího život Bernieho Ecclestona s názvem "Bernie." Práva vlastnila původně FIA, ale později je pronajala Asociaci konstruktérů Formule 1 (FOCA), což byl orgán, jehož členy byly všechny týmy - až do roku 1997.

Tehdy se totiž Ecclestonovi podařilo přesvědčit FIA k tomu, aby veškerá práva související s F1 předala přímo jeho společnosti Formula One Management (FOM) za 6,3 milionů liber (190 mil Kč) ročně. S týmy uzavřel tzv. Concordskou smlouvu, čímž odstavil asociaci FOCA na druhou kolej.

Díky této smlouvě Bernie shrábne všechny peníze plynoucí z prodeje komerčních práv, o část z nich se pak dělí s týmy, které žádají stále větší podíl ze zisků. Současná verze Concordské smlouvy vyprší na konci roku 2012.

To se nelíbilo Ronu Dennisovi: "Bernie nás efektivně okradl o práva související s Formulí 1. Tuto komerční výhodu využil k tomu, aby týmy přesvědčil k přijetí smlouvy, která jim sebrala práva, která dříve existovala."

Ecclestone však v knize kontruje: "K tomu dochází jen tehdy, když věci začnou vypadat dobře. Investoval jsem peníze a začalo to fungovat, takže si myslí, že to měli dělat oni."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy