Whitmarsh: Kauza týmové režie Ferrari případný zisk titulu neznehodnotí

McLaren | foto: McLaren

Podle šéfa McLarenu by přetrvávající kritika Ferrari ohledně okaté týmové režie, k níž italský tým sáhl během Velké ceny Německa, neměla zastínit titul, který by případně Fernando Alonso vyhrál.

Šéf Red Bullu Christian Horner totiž předevčírem pro BBC Radio Five Live prohlásil, že "by to bylo frustrující, [pokud by Alonso vyhrál titul], protože my jsme samozřejmě pracovali za okolností, kdy byly týmové příkazy nelegální." Podobně se minulý týden vyjádřil i bývalý prezident FIA Max Mosley.

Šéf McLarenu však již hodil hockenheimskou aféru za hlavu a soudí, že i kdyby Alonso vyhrál šampionát, nikdo by to neměl napadat.

"Neměli bychom kvůli tomu, co týmy během roku udělaly či neudělaly, odvádět pozornost od toho, co se prokazuje být pravděpodobně jedním z nejlepších šampionátů v historii Formule," uvedl Whitmarsh v telekonferenčním hovoru McLarenu s novináři.

"Jedná se o fantastický šampionát. Momentálně je opravdu ve hře několik uchazečů tří různých týmů, bojují spolu o tento šampionát. A já si myslím, že byl fantastický, získali jsme třikrát první i druhé místo zároveň, měli jsme skvělé okamžiky i ty, kdy jsme se trápili. Red Bull měl okamžiky triumfu a tragédie, stejně jako Ferrari, a to se během roku obrátilo."

Dodal, že i když osobně nesouhlasí s tím, co se stalo v Německu, incident by neměl zastínit letošní další úspěchy Ferrari: "Mám spoustu svých názorů na výsledek [bitvy o titul]. Myslím, že když šampionát vyhraje kdokoliv jiný než pilot McLarenu, bude to frustrující.

Nemíním očerňovat ostatní. Vedeme tým tak, jak si přejeme, a chápeme pravidla jednosmyslně. Možná, že ostatní týmy na to mají jiný názor, ale nakonec se věci mají tak, že Red Bull vyrobil rychlé auto a byli konkurenceschopní po celý rok, ale je třeba pochválit i Ferrari.


Tři týmy jsou stále ve hře o titul: Red Bull, Ferrari a McLaren

Bez ohledu na debatu ohledně týmové režie a všech těch dalších věcí, Ferrari se uprostřed sezóny opravdu trápilo, ale ožili a pak byli velmi konkurenceschopní. A Alonso je obrovským soupeřem."

Šampionát je podle něj nicméně stále otevřený, byť je McLaren v horši pozici než jeho nejbližší soupeři: "Nacházíme se momentálně v divokém šampionátu. Ferrari a Red Bull nezůstanou jen tak klidně stát, udělají cokoliv budou moci, aby vyhráli, a já si upřímně myslím, že tohle je na tomto šampionátu skvělé - nikdo zevnitř ani zvnějšku týmů podle mě nemůže s vysokou důvěrou předpovědět, kdo bude z McLarenu, Ferrari a Red Bullu v Interlagu nejrychlejší."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy