Změnila se F1 s novým bodovým systémem?

Glock, Timo | foto: Manor Racing

Bylo nutné měnit bodový systém tak radikálním způsobem, aby se docílilo dramatické sezony, nebo by byla stejně zajímavá i při tom starém systému?

Vítězstvím v nedělní Velké ceně Koreje, se do čela šampionátu vrátil Fernando Alonso. Ale všichni neustále mluví o tom, jak všem těmto změnám v čele pomáhá nový bodový systém a hlavně, že přidává formuli 1 na dramatičnosti, ale je tomu opravdu tak?

V následující tabulce se můžeme ujistit o faktu, že se starým bodovým systémem by se nic nezměnilo. Dle současného systému má Fernando Alonso (231 bodů) náskok na čtvrtého Sebastiana Vettela (206 bodů) 25 bodů, což je přesně bodová hodnota jednoho vítězství.

Pokud vše přepočítáme podle starého systému, získáme pořadí v šampionátu totožné: Alonso vede šampionát s 94 body, čtvrtý je Sebastian Vettel s 84 body, ztráta na vedoucího muže činí, přesně 10 bodů což byla bodová hodnota jednoho vítězství. Jediné co se v bodovém systému změnilo je rozdíl mezi prvním a druhým v cíli, pokud to vyjádříme procenty tak je dnes hodnota druhého místa 72 % hodnoty vítězství (dříve 80%).

Ale to jsme mohli zůstat u bodového systému 9 – 6 – 4 – 3 – 2 – 1 (67%), který se používal v letech 1961 – 1990 a nemusela se znehodnotit statistická data šedesátileté historie.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 9 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy