Bývalý inženýr Ferrari Stepney odsouzen za sabotáž na dvacet měsíců za mříže

Stepney - Todt | foto: Scuderia Ferrari

Nigel Stepney - muž který stál u zrodu špionážní aféru Spygate u Ferrari, byl dnes dle agentury Reuters pokutován a odsouzen do vězení.

Krom pokuty ve výši 600 Euro (v přepočtu kolem 15 tis. Kč) byl odsouzen občanským soudem v Sassuolo na 20 měsíců do vězení. Byť dostal trest, vzhledem k vymahatelnosti italského práva v jeho domovské Anglii se do žaláře možná ani vůbec nedostal.

Stepney, jenž byl v osudném období července roku 2007 hlavním inženýrem Ferrari, poskytl důvěrná data týmu McLaren, jenž kvůli tomu přišel o veškeré mistrovské body v šampionátu konstruktérů a navíc musel zaplatit FIA pokutu ve výši 100 milionů dolarů (necelé 2 miliardy Kč). Stepney, jehož plat dosahoval téměř 1 milion dolarů ročně, byl obviněn ze sabotáže a úniku důvěrný údajů.

FIA tehdy vyzvala týmy, aby ani Stepneyho ani Mike Coughlana z McLarenu nezaměstnaly. První jmenovaný si přesto našel místo u týmu GT série Gigawave MotorSport sídlícího v Essexu. Ten s jeho výsledky však údajně nebyl stejně příliš spokojený.


Stepney s Massou na boxové zídce Ferrari v roce 2006

Stepneyho advokátka Sonia Bartolini úspěch s odvoláním, při němž byl rozsudek zmírněn na výše uvedenou pokutu a podmínečné vězení, komentovala slovy: "Jsme spokojeni, i když můj klient vždy sabotáž popíral. Musíme poděkovat státnímu zástupci za souhlas s odvoláním. Původně byl rozsudek mnohem tvrdší."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy