Alonso získal Grand Chelem

gp singapuru | foto: Scuderia Ferrari

Fernando Alonso získal svůj první Grand Chelem (Grand Slam) v kariéře, zároveň od toho posledního Grand Chelemu uplynulo dlouhých šest let.

Grand Chelem získává ve formuli 1 pilot, který dokáže během jedné Velké ceny zajet Pole position, nejrychlejší kolo a zvítězit způsobem start - cíl. Ve formuli 1, je držitelem aktuálního rekordu Jim Clark, který dokázal během své kariéry získat Grand chelem 8x.

První Grand chelem získal Juan Manuel Fangio s vozem Alfa Romeo, hned ve druhém závodě Grand Prix Monaka 1950, tím posledním Grand chelemem, byl ten, který dokázal vybojovat Michael Schumacher v Grand Prix Maďarska 2004.

Grand chelem je něco co se ve formuli 1 nevidí až tak často a v celé šedesátileté historii to dokázalo pouze jednadvacet jezdců. Tím nejúspěšnějším je Jim Clark, který v letech 1962 až 1965, získal osm Grand Chelemů. Alberto Ascari a Michael Schumacher to dokázali pětkrát, čtyři úspěchy mají na svém kontě, Jackie Stewart, Ayrton Senna a Nigel Mansell.

Další držitelé Grand Chelemu:
3x Nelson Piquet, 2x Juan Manuel Fangio, Jack Brabham, Mika Häkkinen, 1x Mike Hawthorn, Stirling Moss , Jo Siffert, Jacky Ickx, Clay Regazzoni, Niki Lauda, Jacques Laffite, Gilles Villeneuve, Gerhard Berger, Damon Hill a Fernando Alonso.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy