Ecclestone o Indi, počtu závodů, týmové režii i Schumacherovi

Ecclestone, Bernie | foto: BMW Motorsport

Sen Bernieho Ecclestona o přitáhnutí Formule 1 do Indie se blíží svému naplnění. Smlouva v hodnotě milionů dolarů již byla podepsána a okruh je již zpoloviny dokončen, homologace ho čeká příští léto. Co od ní očekává? Kolik by chtěl mít závodů v kalendáří a co si myslí o týmové režii a Schumacherovi?

O Indii
"Opravdu jsme potřebovali to správné místo. Již několikrát jsme v minulosti byli blízko podpisu, ale nakonec to nevyšlo. Lidé, s nimiž nyní jednáme [JPSK Sports Private Limited], se zdají být spolehliví a solidní," řekl Ecclestone pro Times of India.

"Nikomu nedokáže zopakovat to, co se povedlo Singapuru či Abú Zabí. Ani bych to od nikoho nepožadoval. Jsem rád, když si okruh a závod uchová svou vlastní charakteristiku. Velká cena Indie bude velkolepá," uvedl promotér F1, který se tam chce zastavit po Velké ceně Brazílie. "Do té doby by tam mělo přestat pršet. Slyšel jsem, že tím práce dost utrpěly."

Indií je Bernie nadšený stejně jako Spojenými státy americkými: "Amerika je země, která by měla mít svůj závod F1. Máme závod v Indii a brzy jej budeme mít také ve Spojených státech. Je to skvělé."

K zapálení mnoha lidí v Indii pro Formuli 1 pomohl jejich pilot Narain Karthikejan i Vijay Mallya, jenž převzal tým Spyker, přejmenoval ho a vybudoval z něj silný tým středu pole - Force India.

O Chandhokovi
Letos se v F1 prosadil další Ind - Karun Chandhok, jenž z počátku roku nastupoval za HRT, k čemuž mu vydatně pomohl právě Ecclestone. Zdá se však, že štěstí a peníze mu pomalu vysychají, protože své místo v současnosti musel přenechat Sakonovi Jamamotovi.

"To, že v F1 máme indický tým, je samozřejmě velkou pomocí. Mít indického pilota by bylo ještě lepší. Určitě bych rád viděl Karuna v autě příští rok. Své učňovství odsloužil v autě, s nímž nemohl nic předvést. Opravdu potřebuje být v týmu, kde by mohl ukázat svůj potenciál, protože si myslím, že by mohl být velmi, velmi dobrý, pokud by dostal to správné auto," vyjádřil Bernie svou důvěru v něj.

O stoupajícím počtu závodů
Jak vnímá stoupající počet závodů 24. nejbohatší muž Velké Británie? Dočkáme se brzy 30 závodů na sezónu? "Ve skutečnosti bychom jich měli mít 16, aby byl upřímný. Dvacet je hodně, je to limit. Ne více. Dokázal jsem to postrčit k dvacítce, ale nechtěl bych jejich počet zvyšovat. Jinak bychom se zmrzačili," odpovídá překvapivě.

O týmové režii
"Je to týmový sport a mohou k vítězství používat jakoukoliv strategii či taktiku, která se jim zlíbí. Nemůžeme jim říkat, jak mají provozovat své týmy," dal jasně najevo svůj postoj.

"Ostatní tvrdí, že týmovou režii nepoužívají, ale jak to můžete vědět? Ferrari to udělali trochu hloupě, jasně však vidíte, že svému jezdci dali pokyn. V žádném případě mu neřekli, aby uhnul, jak tomu bylo v Rakousku v roce 2002. Michael Schumacher z toho byl podle mě byl úplně vyveden z míry."

O Schumacherovi
Ecclestone je znám svou přízní vůči Schumacherovi. Svým návratem přilákal k F1 letos další fanoušky, což pro něj rajskou hudbou: "O hodně zvýšil zájem, protože je Michaelem Schumacherem. Jeho auto není tak dobré, ale řeknu vám, že je tvrdým závodníkem a nebude klidný, dokud nebude mít vítězné auto."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy