FIA se bude zabývat Massovým startem do belgického závodu

gp maďarska | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Na startovní pozici Felipeho Massy jsme na našem VideoPortálu upozornili ještě v den skončení Velké ceny Belgie. Brazilec na roštu nedobrzdil na značku a do první zatáčky to tak měl o metr blíže než jeho soupeři.

Byť to do La Source není daleko, jednalo se jen o drobnou výhodu, která na sebe na druhý den strhla pozornost médií. Za takový přestupek jezdci obvykle dostávají trest v podobě průjezdu boxovou uličkou, dle regulí však mohou komisaři sáhnout ale i klidně po vyloučení z velké ceny.


V Massově případě nedošlo však ani na pokárání. Byť o jeho pozici hovořili ještě před startem televizní komentátoři a zřejmě si ho všiml i Charlie Whiting, problém hlášen traťovými komisaři nebyl a nestěžoval si nikdo ze soupeřů ani po závodě, proto žádný trest udělen nebyl.

Pokud by Massa tuto výhodu dokázal využít (dostal se pouze před špatně startujícího Webbera) a někoho předjet, situace by nejspíše byla jiná.


Ještě zvláštnější však je že senzory vyhodnotily jeho start jako normální. Každý vůz je totiž vybaven transpondérem, který je umístěn v podlaze monopostu 80 cm za osou předních kol. Toto zařízení vysílá signál čidlu, které se nachází na startovním roštu v asfaltu.


Felipe Massa se svým inženýrem Robem Smedleym v Belgii

Nestojí-li pilot na určitém místě v rámci dané tolerance, měl by jeho start po zhasnutí zelených světel být automaticky vyhodnocen jako ulitý, za což následuje trest v podobě průjezdu boxy (drive through penalty). I pokud by si nikdo pozice vozu nevšiml, nemělo by být možné tyto přístroje ošálit.

Massovi se to ve Spa povedlo - ať už to byl úmysl nebo ne. Mezinárodní automobilová federace  dnes proto oznámila, že tento případ prošetří. "Klasifikace Velké ceny Belgie se nyní nemění. FIA prošetřuje příčiny očividných nedostatků v komunikaci s ředitelstvím závodu, aby nedošlo k opakování této situace," stojí v oficiálním prohlášení.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy