FIA oznámila datum projednání týmové režie Ferrari

gp maďarska | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Ferrari bude předvoláno k disciplinárnímu řízení před Světovou radu motosportu FIA čtyři dny před začátkem Velké ceny Itálie.

Tým byl poté, co Felipe Massa velmi nápadným způsobem přenechal své vedení Fernandovi Alonsovi, potrestán pokutou 100 tisíc dolarů - maximálním trestem, po kterém mohli komisaři na Hockenheimu sáhnout.

Týmová režie je totiž dle článku 39.1 sportovního řádu zakázána. Článek 151.c se dále zabývá podvody či jednáním, které poškozuje zájmy motosportu. Tímto prohřeškem Scuderie se bude FIA podrobněji zabývat zabývat 8. září 2010.

Stefano Domenicali však dal najevo, že jsou absolutně bez viny a je si jistý tím, "že Světová rada bude vědět, jak správně vyhodnotit
                                          veškerá fakta."

V roce 2002 během Velké ceny Rakouska dal příkaz k přepuštění svého týmového kolegy Michaela Schumachera Jean Todt Rubensovi Barrichellovi. Ten následně vypustil závěr a těsně před cílem pustil Schumiho před sebe.


Felipe Massa ve Velké ceně Německa, když před Fernandem Alonsem ještě vedl

Todt, jenž je nyní prezidentem Mezinárodní automobilové federaco, tomuto jednání však nebude předsedat. Toho by se měl ujmout jeho zástupce Nick Craw.

Nechci nyní spekulovat nad výsledky jednání - někteří by rádi viděli vyloučení Ferrari z několika závodů, jiní odebrání německých bodů z Poháru konstruktérů. Nejsem právník, ale přemýšlím, zda po pokutě, kterou Ferrari dostalo a přijalo, budou zástupci FIA vůbec ochotni přemýšlet o nějakém dodatečném trestu a porušení zásady "Non bis in idem."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy