Ecclestone se připravuje na ztrátu jednoho či dvou týmů

Ecclestone, Bernie | foto: Sahara Force India

Bernie Ecclestone prohlásil, že by nebyl překvapen, pokud by sezónu neodjezdily až do konce jeden či dva týmy Formule 1. Připustil, že nemají zajištěné finance a navíc pro sport za ty peníze nepředstavují dostatečný přínos.

Trápí se například tým HRT, který dodatečně posadil do závodního vozu Japonce Sakona Jamamota, jenž s sebou přinesl peníze od asijských sponzorů. Sveze se i v Maďarsku místo Karuna Chandhoka, jak jsme vás informovali ji6 minulý týden (zde).

Netrápí se však pouze malé nezávislé týmy. Po sezóně přijde Williams o svého hlavního sponzora: Royal Bank of Scotland. Navíc jim končí další smlouvy s Philipsem a Air Asia, jejichž náhrada je zatím v nedohlednu.

Minulý týden se objevily zprávy o tom, že Renault požádal Ecclestona o vyplacení předčasné zálohy na podílu z televizních práv.

Ecclestone jim odmítl vyplatit cokoliv předem a dodal, že Renault se s tím vyrovnal. Poté ale připustil, že některé týmy v F1 možná již příliš dlouho vídávat nebudeme: "Nebyl bych překvapený, kdyby to jeden či dva z nich nedotáhli až do konce sezóny. Myslím si, že ve Formuli 1 máme pár týmu, které v ní nemají co dělat. Nestojí momentálně na pevných základech."

Z toho, že by startovní pole prořídlo, si ale vůbec nic nedělá. FIA sice vypsala výběrové řízení pro 13. účastníka sezóny 2011, podle Bernieho by jich stačilo deset: "Vždy jsme chtěli 10 týmů. Lotus je dobré jméno. Nechtěl bych je ztratit. Obecně je však letošní rok trochu nesmyslný, protože udržet tyto trápící se týmy stojí peníze. A taky to stojí spoustu peněz platit jim za soutěžení."

"V konečném důsledku navíc opravdu neposkytují odpovídající hodnotu za to, že tam jsou. Pokud najednou zmizí, nemyslím si, že by nějak ubylo diváků, lidé by vypínali televize či noviny přestaly psát, že jo?" chladně kalkuluje šéf F1, kterému bude příští rok osmdesát let.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy