Todt varuje piloty: Za dopravní přestupky můžete být potrestáni

Todt, Jean | foto: Scuderia Ferrari

Piloti F1 mohou mít problémy s Mezinárodní automobilovou federací (FIA), pokud přijdou o řidičský průkaz kvůli dopravnímu přestupku. Zavedení sankcí zvažuje podle úterní zprávy serveru Autosportu prezident FIA Jean Todt.

Jednou z největších priorit Jeana Todta ve funkci prezidenta FIA je bezpečnost na silnicích a prezident připustil, že nepovažuje za dobré, aby piloti F1 mohli ve svém civilním životě spáchat dopravní přestupek a nemuseli se obávat sankcí ze strany FIA.

"Minulý rok zemřelo na silnicích 1,3 milionu lidí, z toho 90 procent v rozvojových zemích. Prognóza pro 2020 je strašná, odhaduje se, zemřeou téměř dva miliony lidí, pokud nebudou přijata žádná opatření. Přitom jen s minimální snahou by to číslo mohlo být poloviční. Vyžaduje to však vychovu řidičů, zlepšení silnic a zavedení nových technologií do výroby vozů," řekl Todt.

Na otázku, zda by k těmto snahám přispělo, aby s určitými sankcemi museli počítat i piloti královské třídy, dodal: "Už jsem si tuhle otázku položil. Zatím neexistuje kompatibilita mezi statusem závodního jezdce a jeho chováním na silnicich. Pilot je přece řidič jako každý jiný. Proto je třeba něco udělat," připustil Todt.

Todtovy komentáře souvisejí pravděpodobně s ostře sledovaným incidentem britského pilota Lewise Hamiltona, mistra světa z roku 2008, před letošní Velkou cenou Austrálie v Melbourne, kdy ho policie cestou z Albert Parku zastavila a obvinila z nezodpovědé jízdy a zabavila mu jeho služební Mercedes.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy