Ferrari: Nová pravidla by měla pomoci rozvoji moderních technologií

Massa, Felipe | foto: Scuderia Ferrari

Dle generálního ředitele Ferrari Amedea Felisy budou muset být v roce 2013 při přechodu na menší přeplňovaný motor zohledněny také špičkové technologie pro úsporu paliva.

Dle dosavadních jednání týmů se zdá pravděpodobné, že monoposty Formule 1 bude od roku 2013 pohánět 1,5litrový motor o výkonu přibližně 670 koní.

Dle generálního ředitele Ferrari by měly být týmy odvážnější vůči přejímání výsledků nejnovějších výzkumů a využít ekonomičtější koncepty přímého vstřiku paliva (GDI).

Formule 1 by se adaptací takových motorů stala celkově zajímavější pro celý automobilový průmysl.

"Má-li F1 vyvinout něco užitečného pro reálný silniční provoz, pak by přeplňovaný motor s přímým vstřikem byl nejlepším řešením. My bychom to podpořili. Je to nejlepší zvýšení efektivity a využitelnosti motorů," dodává Felisa.


Převodovka Ferrari pro sezónu 2010

Šéf Mercedesu Norbert Haug již dříve prohlásil, že očekává nasazení menších motorů v F1, zároveň však ekologům vyslal upozornění: "Na Formuli 1 je fantastické to, že je rychlá, hlučná a pohybuje se na limitu. Můžeme diskutovat o 'zelených' návrzích, musí však být řízena technicky. Pokud poletíte z Evropy do Japonska [Boeingem] 747, spotřebuje více paliva, než F1 za celou sezónu. Je třeba se na to dívat komplexně.

Musíme dbát na to, abychom vyráběli co nejčistější vozy. Motor bude v roce 2013 zmenšen, protože je třeba snížit spotřebu paliva a uhlíkové emise. Jenže si nesmíme myslet, že vůz s motorem o výkonu 700 koní bude to nejekologičtější vozidlo, protože to by nebylo dobré."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy