Týmy se vracejí z Číny domů, do Evropy se dá létat

virgin | foto: Manor Racing

Díky uvolnění evropského vzdušného prostoru se konečně mohli vydat domů i piloti a zaměstnanci týmů F1, kteří uvízli v Šanghaji, kde se v neděli konala Velká cena Číny.

Islandská sopka Eyjafjallajokull, která svým popelem zasáhla Evropu, důkladně zamávala se zažitou logistikou F1, většina zaměstnanců týmů se až ve středu mohla začít vracet domů. Některé stáje, například McLaren, Ferrari nebo Lotus, si objednaly charterové lety, aby přesun urychlily. McLaren se vydal přes Hongkong, Bahrajn a Španělsko, nejdřív ovšem byly zabaleny a připraveny na cestu oba monoposty, které tak budou v Evropě nejspíš dřív než většina lidí.

Piloti většinou brali zpoždění s humorem. Jaime Alguersuari z Toro Rosso a testovací pilot stáje Virgin Andy Soucek jsou po padesátihodinové cestě už ve Španělsku. Největší štěstí měl Souckův kolega z Virginu Timo Glock, který chytil první letadlo a v pondělí už byl doma ve Frankfurtu.

Lucas di Grassi a Rubens Barrichello měli sice také problémy kvůli sérii zpoždění a změn letových řádů, na cestě domů do Brazílie jim ale žádný prach nevadil. "Šanghaj, Hongkong, Velikonoční ostrovy, plachetnicí do Limy, na lamě do Rio Branco, na motorce do Brasílie a motokárou do Sao Paula," žertoval Di Grassi o svém putování na sociální síti Twitter, ve skutečnosti proběhla cesta bez problémů.

Pilot malajské stáje Lotus Heikki Kovalainen se přesunul do Kuala Lumpuru a Malajsii opouštěl jen s těžkým srdcem, když se objevila možnost návratu do Evropy. "Za takového krásného počasí bych tam mnohem raději zůstal a hrál golf," poznamenal Fin.

Tým Williams se rozdělil, někteří členové zůstali v Hongkongu, jiní se na cestu do Francie vydali přes Dubaj a Bejrút.

Další závod, Velká cena Španělska se koná až devátého května, týmy tak mají téměř tři týdny, aby dostaly materiál i personál do svých továren a poté do Barcelony. Šéf F1 Bernie Ecclestone vůbec neváhal a byl si od začátku stoprocetně jistý, že Velká cena Španělska se uskuteční. "Jsem si jistý, že všechno bude v pořádku," řekl Ecclestone v Šanghaji. "O zrušení Velké ceny Španělska jsme vůbec neuvažovali. Jsou s tím samozřejmě problémy, ale určitě se všichni domů dostaneme."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy