Švýcarsko a Formule 1

Jeví se šance, že by se královna motoristického sportu mohla vrátit do Švýcarska.

Švýcarsko by se mohlo nečekaně stát velmi atraktivní zemí pro budoucnost Formule 1. Podle britských médií švýcarský parlament učinil první krok k ukončení již téměř padesát let starého zákazu motoristického sportu.

Zákaz byl vydán v roce 1955 po tragické nehodě v Le Mans, kdy vůz Mercedes-Benz vlétl mezi diváky. Bylo tehdy usmrceno 80 lidí, což je nejděsivější nehoda v historii motorsportu.

Podle posledních zpráv švýcarská komise pro dopravu rozhodla poměrem hlasů 14 : 8 pro podporu příprav na odstranění tohoto zákazu ze švýcarského zákona. Pokud by se podařilo zákaz zrušit, lze očekávat, že by brzy začala stavba okruhu vyhovujícího požadavkům F1.

V současnosti je jediným závodním okruhem ve Švýcarsku okruh na náhorní rovině v Lignieres, dlouhý pouze půl druhého kilometru a rozhodně nevyhovující týmům Formule 1.

Velkou výhodou pro F1 by v případě Švýcarska byla skutečnost, že země není součástí Evropské Unie a neplatí tam zákaz tabákové reklamy, což je jeden z hlavních důvodů, proč Formule 1 pomalu, ale jistě opouští Evropu.

Foto: archiv

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy