FIA nestrpí porušování pravidel

Dle vývoje posledních dní se zdá, že Mezinárodní automobilová Federace (FIA) hodlá překvapivě rázně přikročit pomocí svých právních mechanizmů k prosazování úprav technických předpisů pro sezonu 2003 a především k jejich dodržování.

„FIA již naznačila, že nehodlá trpět žádné porušování předpisů a naopak bude všechny přestupky velmi tvrdě sankcionovat,“ prohlásil mluvčí FIA. K neobvyklému kroku odměňování svědků, kteří předloží důkaz o porušení předpisů sáhla FIA vůbec poprvé a odměna z fondů za prodej televizních práv není vůbec směšná. 1 milion amerických dolarů je jistě zajímavá částka. Nadále se tak vyhrocuje situace, která již rok otřásá šampionátem Formule 1 v jeho samotných základech, neboť se snaha o rychlé snížení nákladů a zvýšení atraktivity pro diváky dosud míjí účinkem.
Automobilky tvořící společnost GPWC i nadále připravují konkurenční sérii od roku 2008 a výrazně vyjádřily svoji nespokojenost s posledními změnami předpisů, které by se měly uplatnit dle prohlášení prezidenta FIA Maxe Mosleye již při prvním závodě GP Austrálie. Jedná se o krok zpět, který zahrnuje přibližně 6 let vývoje, neboť kromě zákazu kontroly trakce a startovních systémů se jedná o zákaz používání plnoautomatické převodovky a jakékoliv komunikace mezi pilotem a boxem, včetně přenosu dat potřebných k úpravě telemetrie monopostu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy