U Williamsu nechápou: Jak to, že Rubens nikdy nezískal titul?

gp bahrajnu | foto: Williams F1 Team

V týmech si nemůžou vynachválit zkušené piloty. Poté, co nedávno ocenil zpětnou vazbu Schumachera Nick Fry z Mercedesu, se s chválou na svého svěřence Rubense Barrichella přidává technický ředitel Williamsu Sam Michael.

37letý veterán přišel letos do Williamsu z loňského vítězného Brawn GP na místo Nica Rosberga, který se pro změnu přestěhoval místo něj - do Mercedesu GP. A Rubens hned bodoval v prvních dvou závodech.

Michael si velmi cení bohatých zkušeností a kvalitu zpětné vazby - pro Williams představuje velkou pomoc při vývoji monopostu FW32.

"Ten chlap má tolik zkušeností, což pomáhá i [nováčkovi] Nicu Hülkenbergovi. Sezóna je stále ještě na počátku, ale musím říct, že je jedním z nejlepších pilotů, se kterým jsem kdy pracoval," chválí Michael Barrichella.

"Má tak rozsáhlé znalosti - na každé dva testy změny odklonu kol, které provedl Nico, jich Rubens má na kontě stovku. Navíc v různých vozech, s odlišnými programy a pneumatikami - přesto ví, co je důležité pro zrychlení vozu. Má obrovský vliv na vývoj auta, Rubensů v tom hodně pomohl."


Michael u Brazilce oceňuje vyšší úroveň než u ostatních pilotů, s nimiž pracoval během své kariéry u Williamsu: "Je skvělé mít znovu tu věc, kterou jsem nějakou dobu postrádal. Abych byl upřímný, žáden s pilotů, se kterýma jsem pracoval, nebyl tak dobrý jako on - od dob Frentzena a Hilla v Jordanu před 12 lety - to bylo naposledy, co jsem měl co do činění s lidmi jeho kalibru, on je vážndě skvělý.

Mysleli jsme si, že bude dobrý, značně ovšem předčí naše očekávání u všech v týmu - Adama [Parra], Patricke [Heada], Franka [Williamse] a mě. Je na úplně jiné úrovni.

Co nás asi nejvíce překvapilo je to, že se není vícenásobným mistrem světa. Protože je lepší, než někteří piloti, kteří se jimi stali. Ve vztazích existuje vždy fáze líbánek, ale tohle je zatím dokonalé partnerství.


I v poslední deštivé kvalifikaci v Sepangu Barrichello dle Michaela vynikaly jeho chytrost a zkušenosti, což týmu pomohlo: "Rubens byl velmi užitečný - všechny jeho volby pneumatik byly správné. Propadal jsem panice, když jsme šli do prostřední části na přechodných pneumatikách. Na nich jeli pouze Petrov, Michael [Schumacher], Rubens a Nico - všichni ostatní zvolili pneumatiky do deště, takže jsem měl docela obavy.

Když Rubens poprvé vyjel z boxů, řekl: 'Hrome, je hodně mokro.' Pak ale při průjezdu zatáčkou číslo sedm hlásil: 'Určitě jsme zvolili správné obutí'. Věděl to už v tom kole, kdy vyjížděl z boxů - a mě se ulevilo."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy