Video: Hamilton s Buttonem testují nový McLaren MP4-12C

McLaren | foto: McLaren

McLaren včera pozval novináře do Wokingu, kde se připravují nejen monoposty Formule 1, ale také nové supersportovní silniční vozidlo MP4-12C, které bylo představeno na podzim.

Vyzkoušeli si ho i závodní piloti. Jenson Button poté prohlásil: "Většina cestovních aut se chová na trati jako cestovní auto. Tohle má ale tolik přilnavosti, že si musíte připomínat, že to je pouze cestovní auto."

Lewis Hamilton dodává: "Na rovinkách je měkké, ale v zatáčkách zpevní (díky adaptivním tlumičům a speciálním aktivním anti-roll systémem proti naklánění - pozn. autora). Chová se tak, jak by auto mělo. Při řazení to cvaká stejně, jako v monopostu Formule 1."

Když pozoroval, jak se s ním jeho kolega zachází, prohlásil s jistou dávkou humoru: "Neměli jsme s ním jezdit naplno, ale když jsem ho viděl, říkal jsem si: Jen ho nerozbij!" Jenson na to jen pokrčil ramena a suše odvětil: "Je silné."

Všichni ve Wokingu vypadali docela sebevědomě - McLaren MP4-12 má předčit i supersporty Ferrari. Inženýři a testovací piloti zde zkoušeli také Mercedes SLS či Ferrari 458 Italii. A tvrdí, že se jim podařilo vyrobit nejlepší vůz ve své kategorii.

Technické informace o MP4-12
Vůz pohání 3,8 l motor McLarenu s dvojitým přeplňováním o výkonu 600 koní s max. kroutícím momentem o stejné hodnotě (600 Nm). Jedná se tedy o plnohodnotný McLaren (minulý supersport obsahoval agregát od BMW). Na rozdíl od něj řidič také již nesedí uprostřed auta. O řazení se stará velmi rychlá seamless převodovka využívající technologie z F1 schopna přeřadit během pár milisekund. V kombinaci s bleskovou odezvou na plynový pedál bude k dispozici 80% výkonu již od 2 000 ot./min. Plynulý zátah by měl zastavit omezovač otáček na hranici 8 500 ot./min.

Očekává se zrychlení z 0 - 100 km/hod za 3 vteřiny a nějaké drobné, maximální rychlost kolem 325 km/hod. McLaren zdůrazňuje nízkou hmotnost vozu, což bylo jednou z priorit vývoje. Například vnitřní struktura vozu je vytvořena z karbonových vláken a váží použe 80 kg.

Obsahuje také novou technologie řízení brzděním - brake steer. Ta umožňuje ve velmi rychlých zatáčkách aplikovat na vnitřní zadní kolo brzdu k potlačení nedotáčivosti. V praxi je díky ní možné bez přílišné časové ztráty srovnat příliš rychlý nájezd do zatáčky a preciznější řízení.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy