Co vězí za rychlostí Ferrari? Nakloněný motor...

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Italové vévodili prvním testům ve Valencii a ani v Jerezu se nikterak nezhoršili. Alonsovo Ferrari sice skončilo až čtvrté, do výsledků testů však výrazně vstoupil déšť. Ten závodníkům v průběhu dne neumožnil zlepšit úvodní kola odjetá ještě na suchém povrchu. I když se časy za deště špatně hodnotí, rozhodně i zde Ferrari nikterak nezaostávalo. V čem tedy spočívá jejich rychlost?

Francouzský časopis Auto Hebdo a italská Gazzetta dello Sport shodně tvrdí, že rychlost nového vozu Ferrari spočívá v naklonění motoru. Osmiválec by podle jejich informací měl být umístěn pod úhlem 3,5°.

Tímto řešením se jistě zvedne a směrem dopředu lehce posune těžiště vozu. Takové naklonění způsobí na jedné straně zvednutí přibližně o 4-5 cm (neznám přesnou délku motoru), což u součásti, která zaujímá bezmála šestinu váhy, zaviní určitou nevýhodu. Proč tedy takové řešení? Odpověď je jednoduchá: větší prostor pro dvojitý difuzor, který zřejmě vykompenzuje nevýhody takového uložení.

 

 

„Nové Ferrari má velmi zajímavé mechanické řešení, většina tajemství se ukrývá pod jeho karoserií," hodnotí technický šéf Aldo Costa.

Šéfdesignér Nikolas Tombazis se vyjádřil takto: „Difuzor je naprosto zásadní. Abychom maximalizovali jeho výhon, přepracovali jsme celou záď vozu a lépe integrovali různé komponenty.“

„Na F10 je difuzor mnohem větší a účinější v porovnání s naším loňským řešením,“ dodal.

Toto řešení není v F1 úplně nové, protože s něčím podobným přišel už v roce 1979 Arrows.  

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy