Briatore obvinil FIA z tajných vyjednávání

Briatore, Flavio | foto: Lotus F1 Team

Bývalý šéf stáje Renault Flavio Briatore označil doživotní zákaz činnosti v F1, kterým ho v září potrestala Mezinárodní automobilová federace (FIA) za výsledek tajných vyjednávání a podvod.

Devětapadesátiletý Ital vydal v pátek prohlášení, v němž odmítá tvrzení FIA, že jeho trest odsouhlasila "drtivá" většina členů Světové rady motorismu přítomných na jednání. "FIA opomenula zmínit, že podle toho, co řekl jeden z jejích viceprezidentů médiím, bylo rozhodnutí Světové rady spíše výsledkem tajných jednání v předvečer toho podvodného slyšení," uvedl Briatore. Žádné podrobnosti nezveřejnil, ale jeden z listů vycházejících v Abú Zabí citoval viceprezidenta FIA Mohameda Bena Sulajema, který po jednání Světové rady motorismu řekl: "Nejsme tady od toho, abychom potápěli týmy. Projednali jsme to dopředu a každý je s výsledkem spokojený."

Briatoreho potrestala v září Světová rada motorismu za podíl na podvodu stáje Renault při Velké ceně Singapuru 2008, kdy brazilský pilot Neslon Piquet mladší na pokyn stáje záměrně havaroval, aby vyvolal výjezd zaváděcího vozu a umožnil tak vítězství svého stájového kolegy Fernanda Alonsa. Stáj Renault odešla pouze s podmíněným trestem trvalého vyloučení ze šampionátu, podmínka platí na dva roky.

Briatore se nyní u Nejvyššího pařížského soudu domáhá zrušení trestu a požaduje nejméně milion eur jako náhradu škody, kterou utrpěla jeho pověst. Slyšení se má konat 24. listopadu. FIA ve čtvrtek odsoudila "únik jistých informací" ze soudu v souvislosti s Briatoreho případem. Bývalý šéf stáje Renault a manažer několika jezdců F1 tvrdí, že jeho akce je veřejná, na dokumentech není nic tajného a on nemá co skrývat.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy