Čtyřinásobný mistr světa Alain Prost má zachránit stáj Renault

Prost - Frentzen | foto: Heinz Harald Frentzen

Čtyřnásobný mistr světa F1 Alain Prost by měl být po odstoupení Flavia Briatoreho novým šéfem týmu Renault, pokud Světová rada motorismu v pondělí nevyloučí stáj ze šampionátu. Informaci přinesl v neděli britský list Mail.

"Prost je muž, který by mohl zrestaurovat poničenou pověst francouzské stáje, jež vyvolala největší skandál v historii motoristického sportu. Pokud Mezinárodní automobilová federace (FIA) na pondělním zasedání Světové rady motorismu nevyloučí Renault ze šampionátu, pak stáj věří, že přesvědčí Prosta, aby se ujal role šéfa týmu," píše Mail.

Francouz, který na přelomu století vlastnil stáj F1 Prost GP, připustil, že je šokován, že k něčemu takovému, jako je záměrné ovlivnění závodu, mohlo v F1 dojít. "Je to neuvěřitelné, stačí jen pomyslet na to, co se stalo a co se mohlo stát," řekl.

Stáj Renault je obviněná, že ovlivnila výsledek loňské Velké ceny Singapuru, když její tehdejší šéf Briatore a technický ředitel Pat Symonds požádali pilota Nelsona Piqueta, aby úmyslně havaroval, vyvolal tak výjezd zaváděcího vozu a umožnil tím svému stájovému kolegovi Fernandu Alonsovi zvítězit.

"Ten problém vznikl už v momentě, kdy se šéfem týmu, který reprezentuje velkou automobilovou společnost, velkého výrobce jako je Renault, stane někdo, kdo je také manažerem pilotů," řekl Prost v narážce na Briatoreho, který je manažerem dvojnásobného mistra světa Alonsa.

"Šéfové by neměli být manažery. Pokud chceme udržet v F1 automobilky, musí být náš sport čistý," dodal. Podle Prosta už Briatore a Symonds pravděpodobně nenajdou uplatnění v F1. "I když člověk nikdy neví. Ale v morálním světě by to nebylo možné. Já jsem byl, myslím, celou svou kariéru bezúhonný. F1 potřebuje morálku."

Prost má pochopení pro čin Nelsona Piqueta, který způsobil havárii, protože si myslel, že to pomůže jeho pozici v týmu. "Je třeba chápat, že mladý pilot jako Piquet je velmi křehký a je pod velkým tlakem. On zašel příliš daleko, ale už se to nikdy nestane," míní Prost.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy