Motory F1 - budou upraveny?

Toyota | foto: Panasonic Toyota Racing

Šéf závodního týmu Ferrari Stefano Domenicali si myslí, že by měly být povoleny úpravy na motorech. Jejich vývoj je od počátku roku 2007 zmražen, FOTA proto zřejmě zařadí tuto otázku na program svých jednání.

Vývoj motorů byl před dvěma lety zastaven, aby došlo ke snížení provozních nákladů. Jediná výjimka byla zatím udělena Renaultu, jenž upravil svůj agregát před sezonou, aby dohnal výkonnost ostatních výrobců motorů. Většina odborníků je názoru, že Mercedes svým rivalům opět uniká, proto FOTA bude zvažovat, zda neumožní jejich další vývoj.

"Je to něco, o čem samozřejmě hovoříme v pracovní skupině pro oblast motorů (EWG: engine working group - pozn. red.)," řekl Domenicali. S povolením úprav by ovšem musely souhlasit všechny týmy včetně FIA. "Při vší úctě ke ostatním soupeřům - můžeme dobře pozorovat skvělé výkony motorů Mercedes, potřebujeme tedy vidět konkrétní čísla, křivku výkonu a všechno, co s tím souvisí - o tom budeme diskutovat mezi týmy."


Šéf BrawnuGP - Ross Brawn - to však vidí jinak. Podle něj se výkony motorů vždy budou trochu lišit i přes zákaz jejich vývoje a jejich výkony se navíc nebudou dát tak rychle srovnat: "Myslím, že ať už bude nejsilnější motor mít kdokoliv, vždy se najdou lidé, kteří na to budou poukazovat. Je zkrátka nemožné mít zcela rovnocenné motory."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy