Jackie Stewart nechce být prezidentem FIA

Stewart, Jackie | foto: Williams F1 Team

Trojnásobný mistr světa F1 Jackie Stewart prozradil, že jedna z významných osobností současné F1 ho žádala, aby v říjnových volbách kandidoval na post prezidenta Mezinárodní automobilové federace (FIA).

Spekuluje se o tom, že bývalého skotského pilota by si v čele FIA přál šéf F1 Bernie Ecclestone. Kandidaturu na funkci prezidenta dosud zveřejnili bývalý šéf stáje Ferrari, Francouz Jean Todt a bývalý mistr světa v rally a vítěz závodu Paříž - Dakar Ari Vatanen z Finska.

"Je mi sedmdesát let, to především," vysvětlil Stewart, proč nechtěl kandidovat. "Myslím, že na tomto postu by se měla objevit podstatně mladší osobnost. Podle mě by prezidentem neměl být nikdo z kokpitu, boxů ani z boxové zídky," naznačil, že nový prezident by neměl přijít z prostředí F1.

"Nemyslím si, že se FIA výrazně změní, pokud bude prezidentem Jean Todt. Řekl bych, že by v tom případě zůstalo všechno při starém. Obávám se i změn, které by dělal Ari, přesto si myslím, že jeho vítězství by bylo pro sport dobré," řekl Stewart.

"Změna je nutná," domnívá se. "Jen se podívejme na stomilionovou pokutu pro McLaren, na Rona Dennise, na Flavia Briatoreho. Rona odstranili a možná odstraní i Flavia. Všechno špinavé prádlo se pere na veřejnosti. To je podle mě velmi nešťastné," připomněl Skot nedávnou špionážní aféru stáje McLaren, za niž následovala rekordní pokuta a odchod bývalého šéfa britské stáje, i současný skandál týmu Renault a jeho šéfa Flavia Briatoreho s ovlivněním výsledku Velké ceny Singapuru 2008 prostřednictvím úmyslné havárie.

"Pokud bych měl něco změnit, potřeboval bych na to pět nebo deset let života, a to je moc. Ale změna je nutná. Musí se radikálně změnit způsoby, jaké vládnou v tomto sportu," dodal.

Vatanenovi je padesát sedm let, Jeanu Todtovi šedesát tři. Stewart je mistrem světa F1 z let 1969, 1971 a 1973.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy