Budou nakonec v roce 2010 rozpočtové stropy?

GP Španělska (Barcelona) | foto: Lucky Strike B.A.R Honda

Do příštího ročníku Formule 1 je momentálně přihlášeno minimálně 16 týmů. Zatímco sedm z nich se pravděpodobně přihlásilo pod rozpočtový strop, zbylých devět členů FOTA o něm podle všeho nechce ani slyšet a jejich přihlášky jsou tak jen podmínečné.

Mezi podmínky týmů FOTA patří i zrušení změn zavedených FIA, tedy mimo jiné zrušení rozpočtových stropů. Původně se sice uvažovalo o přijetí stropů 100 milionů eur příští rok a Mosleyho 45 milionů eur o rok později podle návrhu McLarenu. Z různých zdrojů ale vyplývá na povrch, že tato verze přijata nebyla, John Howett navíc tvrdí, že o rozpočtových stropech není v požadavcích FOTA ani slovo. Pokud by tedy FIA na podmínky týmů přistoupila, mělo by to z tohoto pohledu znamenat jejich úplné zrušení. FOTA svůj návrh měla telefonicky konzultovat s FIA a jeho přijetí by tedy teoreticky nemělo stát nic v cestě.

Tato teorie má ovšem určité trhliny, zdroje z okolí Mosleyho totiž věří, že rozpočtové stropy nakonec budou, i když v jiné hodnotě, než původních 40 milionů liber.
Ve stejném duchu se vyjádřil i Ecclestone: „Jsem si jistý, že strop bude.“ Jako obvykle si neodpustil ani malý vtípek: „Myslím, že jsme na začátku něčeho, co se rozvine v obrovskou hádku. Ne, je to začátek něčeho pozitivního.“

Podle jedné teorie je skutečnost taková, že rozpočtové stropy budou, přestože FIA přijme návrhy FOTA. V těch by se totiž nemělo mluvit jednoznačně o rozpočtových stropech, ale ve skutečnosti se o jakousi formu stropu jedná. FOTA tak vlastně přistoupí na stropy, ale zachová si vlastní tvář a z určitého pohledu vlastně "vyhraje".
Záměrem FOTA by měla být dohoda o nepřekročení určité částky s tím, že týmy si budou dodržení dohody hlídat samy. Tato částka by se měla postupně během příštích let snižovat.

Mezi přihlášené týmy patří všechny stávající (FOTA + Williams), dále pak Prodrive, Campos Racing, USF1, Lola, Litespeed a March (kdysi založený samotným Mosleym). Většina z nově příchozích by měla mít kontrakt na motory Cosworth (zajištění motorů je nutnou podmínkou přihlášky) a snad všichni nováčci chtějí stropy. O řešení celé situace se tak bude pravděpodobně ještě intenzivně diskutovat.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy