Krize v F1: Mosley vidí řešení

Mosley, Max | foto: GEPA pictures GmbH

Krize v F1, která hrozila vyústit odchodem klíčových týmů ze seriálu, podle prezidenta Mezinárodní automobilové federace (FIA) Maxe Mosleyho během závodního víkendu Velké ceny Monaka výrazně přiblížila svému řešení.

Max Mosley v neděli prohlásil, že očekává, že většina týmů včetně Ferrari se do pátku, kdy končí termín, do mistrovství světa 2010 skutečně přihlásí. "Udělali jsme celkem velký pokrok, nyní je řešení už v dohledu. Myslím, že teď už neexistuje nějaký zásadní rozdíl v názorech," řekl Mosley

Týmy absolvovaly během víkendu celou řadu jednání, naposledy se sešly přímo na závodní trati v motorhomu stáje Renault. Mosley, který v sobotu řekl, že žádná další jednání o víkendu neproběhnou, později oznámil, že řešení ohledně plánovaného zavedení ročního rozpočtového stropu ve výši 40 milionů liber je v dohledu. Obecně se soudí, že impulsem ke kompromisu byl postoj týmu McLaren, který naznačil, podobně jako Williams, Force India, a lídr Poháru konstruktérů Brawn GP, že má v úmyslu dodržet konečný termín pro podání přihlášky do mistrovství světa pro rok 2010, jímž je 29. květen.

Je velmi pravděpodobné, že každá ze stran udělala nějaký kompromis, protože Asociace týmů F1 (FOTA) nyní podle všeho souhlasí s předkládaným scénářem pro mistrovství světa 2010. Podle některých zpráv je Mosley ochoten slevit v příštím roce ze striktního dodržování rozpočtového stropu, zatímco týmy se shodly na vlastních úsporných opatřeních, které se týkají například maximálního počtu zaměstnanců v továrnách. Mosley ovšem upozornil, že z rozpočtového stropu sleví jen pro příští rok. "Diskutujeme o tom, je to možné," řekl devětašedesátiletý šéf FIA.

Šéf F1 Bernie Ecclestone údajně zase souhlasí s tím, že poskytne týmům větší podíl finančních prostředků z komerčních práv, v ožehavé otázce pravidel by měly mít týmy větší slovo.

Bernie Ecclestone nechce, aby odešlo Ferrari, ale prohlásil, že startovní rošt by svítil i bez několika velkých jmen. "Je to jako s Hondou. Před několika měsíci odešli a dnes si na ně nikdo nevzpomene. Zato teď všichni mluví o Brawn GP," připomněl Ecclestone tým, který vznikl z továrního týmu japonské automobilky.

Krize v F1 se tedy možná chýlí ke konci, ale Max Mosley dodal, že i když se všechny zúčastněné strany dohodnou, jeden nebo dva výrobci aut z F1 pravděpodobně tak jako tak zmizí kvůli celosvětové krizi. Obecně se soudí, že má na mysli tým Toyota, o němž se říká, že podporu japonské automobilky v dohledné podobě ztratí.

Právě Toyota byla jedním z týmů, vedle Ferrari, Renaultu, Red Bullu a Toro Rosso, který oznámil, že nepodá přihlášku do mistrovství světa 2010.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy