Ferrari stále vyhrožuje odchodem

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

I po schůzi v Maranellu tým Ferrari trvá na tom, že při zachování současného stavu pravidel pro rok 2010 nehodlá podat přihlášku do další sezóny.

„Stejná pravidla pro všechny týmy, jejich stabilita a pokračování aktivit FOTA v soustavném a postupném snižování nákladů a v dohledu nad Formulí 1 jsou hlavními prioritami do bodoucnosti. Jestliže tyto nepostradatelné principy nebudou respektovány a pokud se pravidla pro rok 2010 nezmění, pak Ferrari nemá v plánu vstoupit se svými vozy do příštího ročníku Formule 1,“ stojí v oficiálním prohlášení týmu.

Podobně jako u většiny ostatních týmů je největším problémem Ferrari možnost dvou kategorii a příliš nízký rozpočtový strop. O záměru nepodat přihlášku za současné situace už informovaly i týmy Toyoty a Red Bullu, pravděpodobně by se k protestu přidali i BMW a McLaren. Přihlásit se tak hodlají pouze u Williamsu, Brawnu a Force India, jejichž existence by bez F1 neměla smysl.

Další potíž spočívá i ve způsobu prosazení nových pravidel, který nebyl v souladu s běžným postupem. „Rada také vyjádřila zklamání s postupů FIA při přijmutí tak závažných rozhodnutí a jejímu odmítnutí dosažení souhlasu týmů a konstruktérů. Pravidla kontroly, která přispívala k rozvoji Formule 1 posledních 25 let, byla znevážena, stejně jako platné smluvní podmínky mezi Ferrari a FIA zajišťující stabilitu pravidel,“ pokračuje oficiální prohlášení.

Prezident Ferrari Luca di Montezemolo také dostal úkol poohlédnout se po jiných možných aktivitách Ferrari v motorsportu. První příležitost bude mít na startu letošního závodu Le Mans, kterého se účastní. S prezidentem FIA Maxem Mosleym se di Montezemolo sejde v Londýně během několika nadcházejících dní, nejpozději před GP Monaka.

Skutečného odchodu Ferrari z F1 se ale zřejmě nemusíme obávat, celá situace je spíše strategickou hrou a bojem o změny v pravidlech. „U Ferrari nejsou hloupí. Nechtějí odejít z Formule 1 a my je nechceme ztratit, takže to vyřešíme,“ prohlásil Bernie Ecclestone.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy