Rasisté opět útočili na Hamiltona provokacemi

Hamilton, Lewis | foto: McLaren

Velká cena Španělska se opět neobešla bez rasistických projevů španělských fanoušků vůči úřadujícímu mistru světa, prvnímu pilotovi tmavé pleti v historii F1, Lewisovi Hamiltonovi z Velké Británie. Informaci přinesl server f1-live.

Rasistické útoky na Hamiltona se poprvé v Katalánsku objevily loni v únoru při předsezonním testování, kdy si skupina diváků začernila obličeje, oblékla si trička s nápisem "Rodina Hamiltonů" a pokřikovala nadávky s rasistickým podtextem. Proti tomu se ostře postavila Mezinárodní automobilová federace (FIA) a okruh v Barceloně měl pak štěstí, že se vyhnul sankcím. FIA pohrozila, že by se Španělsko, jediná země, kde se v současnosti jezdí dva závody F1 ročně, mohlo přijít přinejmenším o jednu z Velkých cen.

Pořadatelé slíbili, že už se to nebude opakovat, záběry britské BBC z letošní Velké ceny Španělska však ukázaly minimálně jednoho diváka se začerněným obličejem. Bývalý britský pilot David Coulthard prohlásil, že "to nebyl příjemný pohled" a bývalý majitel týmu Eddie Jordan apeloval na FIA, že musí postupovat tvrději, protože "rasismus je absolutně nepřijatelný. Ostatně myslím, že Španělé tehdy dostali od FIA nějakou podmínku pro případ, že by se to opakovalo," prohlásil Jordan.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy