Hamilton se v Barceloně dočkal ocenění

Hamilton, Lewis | foto: McLaren

Britský pilot F1 Lewis Hamilton má od pátku pamětní desku na slavné Champions Avenue na Katalánském okruhu v Barceloně, dostal ji za loňský titul mistra světa, který získal jako nejmladší v historii.

Čtyřiadvacetiletý Hamilton je nejen nejmladším mistrem světa F1 všech dob, ale také prvním jezdcem černé pleti. Na Katalánském okruhu mu slavnostně odhalili plaketu, na níž je nad jeho autogramem nápis: Díky za nadšení a podporu.

Pro Hamiltona má ocenění velmi zvláštní význam, na začátku loňského roku ho při testování v Barceloně fanoušci zle uráželi a častovali rasistickými nadávkami. "Jsme potěšení, že máme příležitost dát vám najevo, že jste pilot, který je v Katalánsku vždycky vítán," řekl Hamiltonovi během ceremoniálu ředitel okruhu Ramon Praderas. "Je skvělé tohle slyšet, vždycky na to budu pamatovat," ocenil Hamilton.

Slova chvály na adresu mistra světa našel i šéf F1 Bernie Ecclestone. "Lewis je výborný v tom, že nezapomíná na své kořeny. Podporuje závody motokár a vůbec všechny druhy závodění. Takové piloty potřebujeme," ocenil Ecclestone.

Dalšími jezdci, kteří se v Barceloně dočkali odhalení plakety, jsou rekordman v počtu titulů F1 Michael Schumacher, Brazilec Ayrton Senna, Brit Nigel Mansell, domácí šampion Fernando Alonso a také australský pětinásobný mistr světa v motocyklových závodech Mick Doohan.

Po loňských rasistických útocích na Lewise Hamiltona zahájila Mezinárodní automobilová federace (FIA) mohutnou kampaň proti rasismu a pohrozila Španělsku, že pokud se podobné chování bude opakovat, mohlo by přijít o závody F1. Španělsko je přitom jedinou zemí, kde se konají dva, Velká cena Španělska v Barceloně a Velká cena Evropy ve Valencii. Španělští fanoušci před rokem neunesli, že právě kvůli Hamiltonovi neměl jejich miláček Fernando Alonso ve stáji McLaren výsadní postavení a nezískal třetí titul mistra světa.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy