BMW se přidává k Ferrari, hrozí odchodem z F1

Heidfeld, Nick | foto: BMW Motorsport

BMW se přidalo k Ferrari, když naznačilo, že z královské disciplíny motosportu odejde, pokud bude od roku 2010 zaveden rozpočtový strop, jenž by dělil týmy na dvě skupiny.

Nově publikovaná pravidla pro příští rok nabízejí týmům možnost omezit svůj rozpočet pod 40 miliónů liber (v přepočtu 1,2 miliardy Kč) ročně, za což by se těšili z mnohem větší volnosti v oblasti techniky než soupeři, kteří by na omezení rozpočtu nepřistoupili a dál by chtěli utrácet dle libosti.

Tento revoluční návrh představený Maxem Mosleym rozzuřil prezidenta Ferrari Lucu di Montezemola. Dnes se k němu přidal i sportovní ředitel BMW Mario Theissen, který odhalil, že vedení Mnichovské automobilky z toho také není nikterak nadšeno: "Formule 1 o dvou kategoriích není pro BMW atraktivní."

Představenstvo schválilo v únoru další setrvání BMW-Sauberu v F1, Theissen nicméně varoval, že pokud se dramaticky změní rámec Formule 1, bude to mít na jejich účast stejně dramatický dopad.



Za této vyhrocené situace může být zítřejší schůzka týmů F1 (sdružených v alianci FOTA) v Londýně klíčová. Theissen tam očekává dlouhé jednání.

Bernie Ecclestone tento týden ale vyjádřil názor, že propast mezi velkými týmy a prezidentem FIA by nemusela být nepřekonatelná. K Mosleyho finančnímu stropu uvedl: "Není možné, aby se najednou vypařila třetina F1. Postupná změna, například během dvou či tří let, by mohla být schůdnější."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy