Tvrdý trest může McLaren připravit o sponzory

McLaren | foto: McLaren

Notorický známá kauza lhaní McLarenu komisařům FIA v Austrálii a Malajsii samozřejmě nenechává v klidu ani sponzory týmu. V závislost na charakteru a výši trestu mohou tým opustit i ti největší z nich.

Tito sponzoři už prostřednictvím svých agentů kontaktovali FIA a Bernieho Ecclestonea ve snaze zmírnit trest pro McLaren. Snaží se jim vysvětlit možné důsledky jejich rozhodnutí. Tvrdý trest může způsobit jejich úplný odchod z F1 a finanční problémy celého McLarenu, které by vedly k případnému rozsáhlému propouštění.

„Mohu prozradit, že pokud McLaren dostane 29. dubna nepřiměřeně vysoký trest, sponzor, kterého zastupuji, bude moci odejít,“ řekl zdroj blízký jednomu z největších sponzorů britskému Telegraphu. „Trest musí odpovídat prohřešku. Myslím, že všichni známe podtext – FIA se chtěla zbavit Rona Dennise. Myslím, že nechala tuto situaci příliš vystupňovat a to není dobré pro nikoho. Ani pro McLaren, ani pro FIA a už vůbec ne pro sport, už jen kvůli tomu, že to odrazuje další sponzory od vstupu do F1.“

V případě zákazu na dva závody (jako v případě BAR v roce 2005) by byl McLaren vyřazen z GP Španělska, domácího trhu banky Santander, a z GP Monaka, z pohledu sponzorů nejdůležitějšího závodu sezóny.
Pokud bude tým opět uznán vinným z porušení článku 151c Sportovního řádu, budou největší sponzoři jako Vodafone a Diageo (na vozech je logo jejich značky Johnnie Walker) oprávněni zrušit uzavřené smlouvy. Vodafone by přitom měl mít s McLarenem smlouvu na 10 let začínající od sezóny 2007 v hodnotě 800 milionů dolarů. Diageo údajně přispívá do rozpočtu týmu 45 miliony dolarů ročně.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy