McLaren předvolán na kobereček k FIA!

Hamilton, Lewis | foto: McLaren

McLaren byl dnes pozván na zvláštní zasedání Světového výboru motosportu FIA do Paříže, aby se tam zodpovídal ze svého údajného klamání komisařů při udělení nespravedlivé penalizace Trullimu v Austrálii, kde předjel Hamiltona pod žlutýma vlajkama.

Tým z Wokingu byl obviněn z toho, že úmyslně podával komisařům nepravdivé informace. Trulli totiž předjel Hamiltona pod žlutými vlajkami, protože ten dostal pokyn, aby Itala pustil před sebe. To však po závodě před komisaři sportovní ředitel McLarenu popřel, stejně jako Lewis Hamilton, který spolu s ním stanul 29. března před komisaři v Austrálii. V důsledku toho byl Jarno Trulil neférově potrestán, přišel o třetí místo a Hamilton na chvíli získal o bod více.

Později byly zveřejněny záznamy z radiokomunikace, z nichž bylo evidentně patrné, že Hamilton dostal pokyn, aby Trulliho pustil - tým totiž neviděl, že Jarno neudržel vůz na trati a na chvíli vyjel mimo - to že ho Lewis předjel, bylo tudíž v pořádku, jenže to není přičinou problému. Ta spočívá v tom, že sportovní ředitel McLarenu Dave Ryan komisaře uvedl v omyl a popřel výše uvedené instrukce z boxů. Hamilton byl před výslechem instruován, jak má odpovídat. Žel novinářům předtím instrukce z boxů nezatajil.

Stříbrní byli nakonec shledáni vinnými a byli vyloučení z Velké ceny Austrálie. Tímto trestem však věc nekončí, případ byl komisaři předán dále Mezinárodní automobilové federaci (FIA), která si na 29. dubna 2009 nechala předvolat zástupce McLarenu, kterým tak hrozí další, mnohem tvrdší postih. Ti dnes prohlásili, že bude během tohoto procesu s FIA plně spolupracovat. Ve Wokingu dnes odpoledni také formálně ukončili spolupráci se svém bývalým sportovním ředitelem Dave Ryanem, jenž je údajně za skandál zodpovědný. Ten tak již není zaměstnancem McLarenu ani žádné další společnosti spadající pod McLaren Group.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy