Novinka u McLarenu - radikální změna podlahy

Hamilton, Lewis | foto: McLaren

McLaren včera v Barceloně představil jednu velkou aerodynamickou změnu na svém monopostu MP4-24, což může vysvětlovat pomalé časy, jež zatím v testech dosahoval.

Na voze pilotovaném Heikki Kovalainenem totiž zkoušeli novou podlahu, které chyběly některé součásti. Cílem této úpravy je vylepšit proudění vzduchu směrem k zadní částí vozu. Pokud by se tato změna osvědčila, umožnilo by to na rovinkách dosahovat McLarenu vyšších rychlostí.



Úprava spočívá ve vyříznutí trojúhelníkové oblasti na podlaze na obou stranách vozu mezi bočnicemi a zadními koly, takže vzduch protéká od předního křídla skrz vůz plynuleji. Více dozadu byl posunut i difuzor - na zadní křídlo se díky tomu dostává více vzduchu, a tak generuje větší přítlak. Tým si tak bude moci dovolit ještě více zmenšit zadní spoiler. Sníží se odpor vzduchu při stejném přítlaku - proto ta vyšší dosahovaná maximální rychlost.

Tato úprava hned samozřejmě zvedla vlnu námitek ohledně toho, zda je legální - ačkoliv pravidla F1 uvádějí, že při pohledu na vůz zespod nesmí jít vidět žádná část šasi. Což podle mě McLaren neporušuje, ale o tom budou muset rozhodnout odborníci z technického oddělení FIA.

Spolu se špatným počasím tato úprava může stát i za nevýraznými časy, jež tým zatím dosahoval v testech. Lepší počasí jistě udělá inženýrům McLarenu radost - budou moci zrychlit a lépe vyhodnotit tuto úpravu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy