Nestačí říci pouze A

GP Itálie (Monza) | foto: Honda Racing F1

Mezinárodní automobilová federace připravuje intenzivně další redukční opatření od roku 2010. Ekonomická krize hrozí, formule 1 nemůže čekat, zvláště v případě soukromých týmů. FIA vychází z jisté kalkulace, ale je reálná?

Cílem nadřízeného orgánu je stlačit nutné náklady na roční provoz stáje F1 pod 100 milionů euro v případě tovární stáje a 55 milionů v případě týmu soukromého.

Hledáním úsporných opatření je pověřen bývalý šéf Jaguar Racing Tony Purnell, který je přesvědčen, že je nalezení prostoru pro úsporu reálné a pozornost obrací k standardním prvkům i celým systémům a obnově energie.

FIA si uvědomuje více než kdy jindy, že jen na továrních týmech F1 existovat nemůže. Formule 1 je pro automobilky především reklamou a dokud byla výnosnou, nebylo důvodu k obavám. Něco jiného však nastává v okamžiky, kdy musí výrobci snižovat produkci a rušit pracovní místa. Odchod je logickým rozhodnutím, ale pokud by odešly všechny tovární týmy?

Max Mosley kalkuluje s tím, že soukromé týmy při poklesu nákladů k 55 milionům euro budou dokonce ziskové, neboť dostanou 40 milionů z prodeje autorských práv od Bernieho Ecclestonea a úspěšné stáje od sponzorů i přes ekonomickou krizi 15 milionů získají.

Nezapomnělo se ale při této kalkulaci na jednu podstatnou souvislost? Má Bernie Ecclestone garantován příjem z prodeje autorských práv v takovém množství, aby mohl týmům vyplácet standardní obnosy i nadále? Zcela jistě ne. Když poklesne růst asijského průmyslu, pořadatelé zřejmě nebudou za pořádání závodů ochotni platit současné astronomické poplatky.

FIA kalkuluje s A a napevno počítá s B, ale co když bude B proměnnou stejně jako další veličiny této rovnice?

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy