Jenson Button dalším Eddie Irvinem?

Mnoho lidí si s odchodem prostořekého Ira postesklo, že teď už nebude mít F1 věčného kritika.

A hle, zdá se, že rok poté se do oblíbené role Irvina pasuje Jenson Button. Alespoň tomu napovídá jeho rozhovor pro BBC. Brit má za sebou řadu zkušeností, přesto stále nepřesvědčil, že skutečně patří mezi piloty první velikosti. Po skvělém debutu v týmu Williams odešel do Benettonu (posléze Renaultu), kde propadl ve srovnání s Giancarlem Fisichellou. Pro sezonu 2003 přestoupil k BAR, kde vzdoroval psychické válce s Jacquesem Villeneuvem.

Povětšinou byl v mediální přestřelce Button zdrženlivý a Kanaďana porážel na trati, což byl ten nejlepší způsob obrany. Na konci letošního roku Villeneuve z F1 odešel a Button se stal jezdcem číslo 1. Jeho jméno bylo spojováno s Williamsem. Brit v rozhovoru pro BBC hovoří o svých vrstevnících.

„Někteří lidé měli při svém příchodu do F1 štěstí. Byly ve správném čase na správném místě. Například Kimi. Jeho první rok byl dobrý, ale nijak ohromující. Ve druhém roce už byl v McLarenu, jaký pokrok!“

„Hodně se hovoří o Kimim a Alonsovi, ale zapomíná se na řadu dalších talentů ve Formuli 1. Co třeba Juan Pablo? O něm nebylo ani zmínky a byl hlavním soupeřem Michaela Schumachera. Webber udělal letos také hodně dobrou práci, jistě má velký talent,“ zastává se těch méně oslavovaných Jenson Button.

Také se vrací ke svému vstupu do F1. Button byl spolu s Ralfem Schumacherem prvním jezdcem s navrátivšími se motory BMW ve voze Williams a jeho debutová sezona byla velmi ceněna. Bohužel musel uvolnit místo smluvně vázanému Juanu Pablo Montoyovi.

„Já to měl o hodně těžší i když si myslím, že moje cesta byla velmi dobrou školou. Hodně jsem toho v F1 poznal. Musel jsem po začátcích u Renaultu pracovat opravdu tvrdě. Pracoval jsem se spoustou různých lidí a různými týmovými kolegy,“ cení si svých tvrdých zkušeností pilot týmu z Brackley.

V závěru se zmínil i o Renaultu. Podle něj nebude francouzská stáj tak silná, jako tomu bylo letos. Naopak je přesvědčen o tom, že k Top 3 týmům se přiblíží právě jeho stáj BAR Honda.


Foto: Archiv

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy