Základní body Protokolu o shodě

Tři hlavní síly současného zákulisí Formule 1 podepsaly dokument zajišťující stabilitu F1.

Začátkem prosince bylo oznámeno, že GPWC, SLEC a FOA dospěli ke shodě, která bude stvrzena podpisem představitelů v tzv. "Protokolu o shodě". Jedná se o pozitivní výsledek dlouhodobých jednání, mnohdy až značně dramatických a zahrnujících hrozbu spuštění konkurenčního seriálu. Především šlo o větší kontrolu finančních prostředků do F1 plynoucích.

Své podpisy připojili zástupci GPWC (zahrnuje automobilky zúčastněné ve Formuli 1), SLEC (konsorcium bank držících akcie) a Bernie Ecclestone, reprezentující jako CEO společnost Formula One Administration Limited. Protokol o shodě obsahuje tyto základní body, které upravují nejvíce sporné otázky:

- výnosy stájí se proti současnému stavu, garantovanému Concordskou dohodou, významně zvýší
- SLEC bude více respektovat GPWC a odborné znalosti jeho zástupců
- stávající vlastníci akcií (SLEC) neuvažují o výrazné změně podílů či prodeji velkého balíku akcií
- Bernie Ecclestone nepřestane zastávat funkci CEO ve společnosti FOA
- po vypršení Concordské dohody v roce 2007 bude tato rozšířena v souladu s Protokolem o shodě

„Protokol o shodě představuje splnění cílů GPWC a je velkým přínosem pro týmy a diváky,“ prohlásil Profesor Jürgen Hubbert, předseda GPWC.

„Protokol o shodě vytvořil stálý a dlouhodobý základ pro všechny strany zúčastněné ve Formuli 1, tedy to nejdůležitější pro týmy. Tak jsme i zabezpečili komerční půdu pro ekonomickou stabilitu Formule 1,“ přidal Dr. Gerhard Gribkowsky za SLEC.

„Samozřejmě, že mým hlavním zájmem bylo zajistit dlouhodobou budoucnost Formule 1. Spolu s úpravou a podpisem Concordské dohody, která vyřeší základní sporné otázky, jsem velmi optimistický,“ dodal za třetí stranu Bernie Ecclestone.

Tisková konference proběhne v polovině ledna, kdy budou sděleny další podrobnosti.


Foto: Archiv

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy