Chystá Jaguar nové barvy?

Ze společného projektu stáje Jaguar Racing a design studia Pininfarina by se tak mohlo zdát.

Světoznámé studio, které proslulo atraktivními a nadčasovými návrhy, jež se ale v mnoha případech ve více či méně pozměněné podobě na silnicích objevily, připravilo ve spolupráci s Jaguarem neobvyklé barevné zbarvení letošního monopostu F1 Jaguar R4.

Ten byl představen v obchodním zastoupení Jaguaru na Motorshow v italské Boloni za účasti mnoha pozvaných hostí ze světa umění, módy i motorsportu a automobilismu.

„Společnost Jaguar a tým Jaguar Racing jsou potěšeni ze spolupráce se studiem Pininfarina na tomto jedinečném projektu. Je to oslava obou a jejich základní vášně pro design,“ řekl výkonný ředitel italského zastoupení Jaguaru Jon Lewis.

Studio Pininfarina při svém návrhu vycházelo z aerodynamického výzkumu, ve kterém patří mezi průkopníky. Vlastní aerodynamický tunel měli Italové k dispozici již v roce 1972 a jednalo se o první zařízení tohoto typu v Itálii. Návrh si dal za úkol objasnit barvami síly na vůz při jízdě působící. Barevné linky od rudé po žlutou charakterizují výkon a modré se zelenými zase proudění vzduchu kolem pilota a vozu.

Rudá značí také extrémní tvorbu tepla, která může při závodě vyvolat v kokpitu teplotu kolem 50°C. V takových chvílích ztratí jezdec až 1,5 litru tekutin a spálí 600 kalorií.

Dílo nazvané "Jaguar Formula One Art of Speed" by však nemělo být barevným ztvárněním nového Jaguaru R5, se kterým bude tým v roce 2004 startovat, ale jak jsem již uvedl výše, mnoho návrhů ze studia Pininfarina našlo své uplatnění i v reálném světě. Nechejme se tedy překvapit, zda v lednu nedozná Jaguar R5 podobných změn.


Foto: Archiv

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy