Množství penalizací je směšné

Stevenson - Gascoyne | foto: Spyker F1

Další bývalý jezdec formule 1 se vyjadřuje k množství udělených penalizací komisaři FIA tento rok.

"Za celých 20 let mého působení ve formuli 1 jako jezdec i divák jsem ještě neviděl tolik udělených penalizací v jedné sezóně," říká bývalý jezdec Mark Blundell, který nyní pracuje pro britskou televizi. V posledním závodě v Japonsku dostali penalizace za incidenty na trati Lewis Hamilton, Felipe Massa i Sebastien Bourdais.

Obzvlášť poslední jmenovaná penalizace vzbudila rozruch, protože se jednalo o normální závodní incident. Bourdaisovi bylo přičteno 25 vteřin k jeho výslednému času, čímž komisaři darovali další bod Felipemu Massovi z Ferrari. Tato penalizace jde proti rozhodnutí instrukcí od samotného ředitele závodu Charlieho Whitinga - že jezdec opouštějící boxy má přednost před těmi, kteří jsou na trati. Aby ke kolizím nedocházelo, je tam i čára oddělující výjezd z boxů, kterou jezdec při výjezdu nesmí přejíždět. Jakmile je vůz už dále na trati, musí ho dojíždějící vůz respektovat stejně jako kteréhokoliv jiného soupeře před ním.

"Politická korektnost je šílená. Nehledí se na jednu důležitou věc: tihle kluci závodí naplno. K takovým věcem dochází při rychlostech přesahujících 300 km/hod," říká 42-lety Blundell.

"Chápu zájem o bezpečnost, ale tohle už je směšné. Můžeme si rovnou vykopat cesty kolem každého okruhu, dát na ně 2 auta vedle sebe jako na autodráze a nechat je někým řídit z boxů. Vedení ztrácí půdu pod nohama. V případě Bourdaise šlo o běžnou závodní nehodu, penalizace byla směšná."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy